Ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta zilnică în sezonul rece. Sunt bogate în vitamine, minerale și ne protejează sistemul imunitar

6 noiembrie 2024 5:00   Sănătate

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra alimentelor pe care ar trebui să le consumăm în sezonul rece pentru a ne proteja sistemul imunitar. Aceștia susțin că există 3 produse care nu trebuie să lipsească din alimentația noastră în luna noiembrie, deoarece au numeroase beneficii pentru organism.

Citrice și usturoi, benefice pentru imunitate în sezonul rece

Bogate în minerale și vitamine, aceste 3 alimente ne întăresc imunitatea și luptă împotriva stresului oxidativ. Unul dintre acestea constă în citrice, respectiv portocalele și grefele, deoarece sunt bogate în vitamina C și au rolul de a elimina germenii din corp. De asemenea, vitamina C pe care o conțin aceste fructe are rolul de a menține bariera fizică celulară care previne apariția agenților patogeni în organism.

Mai mult, specialiștii în nutriție recomandă usturoiul, deoarece are anumiți compuși care luptă împotriva virușilor. Usturoiul are efecte antimicrobiene și antibiotice, dar și rol antiinflamator, fiind recomandat atunci când ne confruntăm cu dureri musculare sau articulare. În acest caz, tot ce trebuie să facem este să frecăm zonele afectate cu usturoi.

Peștele, recomandat de 2 ori pe săptămână în luna noiembrie

 Pe lângă toate aceste produse pe care ar trebui să le consumăm în luna noiembrie, dar și pe tot parcursul sezonului rece, nutriționiștii ne recomandă și peștele gras. Somonul, păstrăvul sau tonul nu ar trebui să lipsească din alimentație, deoarece au în compoziție nutrienți esențiali pentru imunitate, precum acizi grași, proteine, omega-3 și vitamina D.

De asemenea, peștele gras conține proteine care au rolul de a crea și repara celulele imunitare din organism, iar acizii grași din compoziția lor, cum ar fi omega-3 au efect antiinflamator ce scad riscul de aritmii. Peștele mai conține și vitamina D, esențială pentru reglarea și activarea imunității. Cei mai mulți nutriționiști recomandă oamenilor consumul acestui produs de două ori pe săptămână pentru a preveni apariția bolilor și a ne proteja sistemul imunitar. 

Mai multe