Cea mai populară băutură din sezon, un adevărat aliat în sănătate! Toți românii o beau, dar nu-i cunosc beneficiile
Cea mai populară băutură din sezon, un adevărat aliat în sănătate! Toți românii o beau, dar nu-i cunosc beneficiile! Vorbim despre vinul fiert, o adevărată delicatesă în această perioadă. O cană de vin fiert cu scoțișoară, nucșoară sau piper este un deliciu desăvârșit pe care nu doar că îl poți savura, dar care îți amintește de magia sărbătorilor. Totuși, nu mulți știu că vinul fiert poate avea nenumărate beneficii pentru sănătate.
Cea mai populară băutură din sezon, un adevărat aliat în sănătate
Vinul roșu conține foarte multe vitamine și minerale
Potasiul contribuie la reglarea ritmului cardiac, sinteza acidului proteic și nucleic, producerea de energie și transformarea zahărului din sânge în glicogen.
Fluorul este un mineral ce poate preveni cariile dentare și menține smalțul dinților într-o stare sănătoasă și puternică.
Fosforul sprijină transformarea alimentelor în energie, funcția renală, metabolismul, multiplicarea celulară și participă la contracțiile musculare ale inimii.
Colina, membră a familiei de vitamine B, contribuie la menținerea sănătății generale și susține funcționarea corespunzătoare a memoriei.
Vinul roșu are o mulțime de beneficii pentru sănătate
Melatonina prezentă în vinul roșu contribuie la reglarea ritmurilor circadiene și acționează ca un antioxidant puternic. Prin urmare, consumul unui pahar de vin roșu înainte de culcare poate avea beneficii asupra calității somnului.
Există dovezi care susțin efectele benefice ale vinului roșu asupra presiunii sanguine. Consumul a două pahare de vin roșu în timpul mesei pare să reducă presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune.
Potrivit experților, consumul zilnic de un pahar de vin roșu poate reduce riscul de cancer pulmonar cu 13%. De asemenea, consumul a 4 sau mai multe pahare de vin roșu pe săptămână poate contribui la reducerea riscului de cancer de prostată cu 50%. Vinul roșu poate, de asemenea, să ofere protecție împotriva cancerului mamar. Totuși, cheia este moderația, recomandându-se un consum zilnic de 1-2 pahare.
Consumul de vin roșu poate contribui la prevenirea debutului și progresiei aterosclerozei, un proces care începe atunci când vasele de sânge își pierd capacitatea de relaxare. Alcoolul și polifenolii din vin contribuie la menținerea sănătății vaselor de sânge prin stimularea formării de oxid nitric, un element esențial în reglarea tonusului vascular.