Copil cu febră? Simptomul grav pe care trebuie să-l recunoască părinții
Camerele de gardă de la toate spitalele de copii sunt pline în această perioadă de pacienți cu febră, tuse, vărsături. Telefonul la Ambulanță sună încontinuu, iar medicii de familie sunt asaltați de apeluri, povestește pediatrul Mihai Craiu. Atrage atenția că, în condițiile în care foarte mulți copii fac febră, părinții trebuie neapărat să recunoască un semn ce reprezintă „o mare urgență”.
„Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele, acesta este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul vostru. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături "în jet", fără motiv, dacă cel mic este deranjat de lumină sau dacă îi bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari), atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital”, scrie dr. Mihai Craiu pe Spitalul Virtual pentru Copii.
Testul paharului face diferența dintre viață și moarte
Când un copil are febră și pe corpul lui apar mici pete de culoare roșie sau vișinie, care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav! De obicei e meningită sau septicemie, avertizează medicul. „Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil... Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini, iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia din urmă trebuie să ajungă imediat la medic”, mai spune dr. Mihai Craiu.
Ce este meningita și cum se manifestă
Meningita este o afecțiune ce presupune inflamația meningelui, adică a membranei care învelește și protejează creierul și măduva spinării. Este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central, o afecțiune severă, care poate pune viața pacientului în pericol. Simptomele meningitei sunt: greață, vărsături, febră mare, somnolență, durere de cap intensă, sensibilitate la lumină și apariția unei erupții cutanate, stări de confuzie și dificultăți de concentrare.
Meningita e de mai multe tipuri: virală, fungică, bacteriană și parazitară. Cea virală apare cu precădere la copiii sub 5 ani, iar cea bacteriană apare mai ales la tinerii sub 20 de ani. Persoanele cu imunitatea scăzută, cele cu diabet, HIV, insuficiență renală sau ciroză sunt în grupa de risc.
Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.