Cum ne ajută detoxifierea să avem un sistem imunitar mai bun toamna

8 octombrie 2022 9:00   Sănătate

Începutul anului este, de regulă, considerat, de mulți dintre noi, perioada ideală pentru a urma o cură de detoxifiere, în special după excesele alimentare avute în timpul sărbătorilor de iarnă. Totuși, un regim de detoxifiere poate fi urmat și la începutul toamnei, deoarece ne ajută să avem un sistem imunitar mai bun și să evităm pe cât posibil răcelile în sezonul rece.

Putem începe un regim de detoxifiere chiar în această perioadă!

Nutriționistul Gianluca Mech ne explică ce trebuie să facem pentru a ne curăța organismul de toxine.„Beneficiile unei cure de detoxifiere a organismului la început de toamnă sunt multiple. Această curățare a organismului de toxine ne va ajuta la reducerea inflamațiilor din corp, la reglarea sistemului digestiv, prevenirea problemelor respiratorii, alcalinizarea organismului și reducerea excesului de grăsime. Totodată, îmbunătățește sistemul imunitar, astfel că vom fi mai puțin predispuși la gripe și răceli de sezon”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

Detoxifierea organismului toamna!

„Reduceți porțiile de fructe la două pe zi și alegeți să consumați îndeosebi mere și pere, fiind fructe proaspete de sezon.Atunci când vine vorba despre legume, recomand în această perioadă în special rădăcinoasele. Mă refer aici la dovleac, morcovi, cartofi dulci, sfeclă, napi și feniculi.

Le puteți consuma sub formă de supe creme sau, de ce nu, gătite la abur sau cuptor cu ierburi aromatice.Beți minim 2 litri de apă pe zi. Dimineața, puteți combina un pahar mare de apă cu sucul de la o jumătate de lămâie și eventual o lingură de oțet de mere crud. Asta ajută la detoxifierea ficatului, arderea grăsimilor și îmbunătățirea digestiei.

Includeți în dietă condimente specifice acestui sezon, cum ar fi scorțișoara, cuișoarele și nucșoara.Ajută digestia și stimulează circulația sângelui”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Ce trebuie să mâncăm pentru a elimina toxinele din organism

„Puteți fi inventivi atunci când vine vorba despre organizarea meniului, însă vă pot oferi un exemplu pentru o zi:

  • Mic dejun - Terci de ovăz organic cu mere, scorțișoară și lapte vegetal 
  • Masa de prânz - Supă cremă de cartofi dulci și morcovi
  • Masa de seară - Legume organice pregătite la cuptor cu sos tahini și varză murată.

Pe lângă acestea, există produse cu rol detoxifiant care ajută în a regla digestia, a elimina toxinele și a controla greutatea, însă recomand doar tot ce este natural. ”, încheie nutriționistul Gianluca Mech.

Mai multe