Cum se face brânza cu mucegai și ce beneficii are. Mihaela Bilic: „Antibioticele de tip penicilină sunt rezultatul acestor ciuperci”

17 noiembrie 2025 12:02   Sănătate

Renumitul medic nutriționist Mihaela Bilic abordează un subiect ce poate fi interesant pentru mulți iubitori ai brânzeturilor fine, în special cele cu mucegai. Potrivit informațiilor oferite de medic, mucegaiul conferă toată gama de gusturi și arome din brânzeturi și chiar mezeluri maturate. 

Mihaela Bilic subliniază că mucegaiurile folosite în industria alimentară provin din culturi controlate de ciuperci benefice, în special din familia Penicillium. Astfel, ele contribuie la textura și savoarea specifică a fiecărui sortiment, dar sunt și strâns legate de apariția penicilinei.

Beneficiile consumului produselor alimentare cu mucegai 

„Există mucegai nobil? Daaaa!! Fără mucegaiuri nu ar exista toată gama de gusturi și arome din brânzeturi și mezeluri maturate, nici parmezan, nici salam de Sibiu! Mucegaiul se dezvoltă din cultura unor ciuperci specifice, majoritatea din familia Penicillium. Da, ați auzit bine, antibioticele de tip penicilină sunt rezultatul acestor ciuperci, și nu întâmplător francezii puneau brânză mucegăită pe răni ca să prevină infecțiile.

În procesul de fabricație al brânzeturilor cu mucegai se pulverizează spori de ciuperci peste brânza proaspătă și se lasă la maturat. Ce tipuri de ciuperci? Depinde de brânză! Penicillium camemberti pentru Camembert, Penicillium roqueforti pentru brânza cu mucegai albastru, ciuperci din ordinul Mucorales pentru Beaufort și Cantal”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

Mihaela Bilic: „Sunt fermenți vii cu beneficii pentru sănătate”

De asemenea, medicul nutriționist le recomandă oamenilor să nu aibă o părere negativă despre ciupercile, mucegaiul sau drojdiile folosite deseori în industria alimentară. Mihaela Bilic explică modul în care acestea au o conotație pozitivă pentru sănătate și organismul uman, produsele fermentate fiind pline de probiotice, necesare pentru flora intestinală și creșterea imunității. 

„Bacteriile, drojdiile, ciupercile și mucegaiurile nu trebuie să aibă o conotație negativă; majoritatea dintre ele sunt fermenți vii cu beneficii pentru sănătate. Cu produse fermentate și învechite, bogate în probiotice, ne completăm flora intestinală și ne creștem imunitatea!”, a mai informat medicul nutriționist. 

Mai multe