Două alimente cresc enorm riscul de cancer. „Și este atât de ușor să le înlocuiți”
În ultimii ani se constată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer în rândul tinerilor. Oncologii și dieteticienii fac apeluri către populație în sensul de a-și schimba stilul de viață, în felul acesta reducând riscul de a dezvolta boala. Un dietetician specializat în cancer a avertizat că s-a dovedit că două alimente comune cauzează boala - și a îndemnat pe toată lumea să le elimine din obiceiurile zilnice.
Fumatul, expunerea la soare sunt dăunătoare, dar alimentația este crucială
Renunțarea la fumat și reducerea expunerii la soare sunt bine cunoscute ca măsuri preventive, dar mulți nu realizează că alimentația joacă un rol crucial în această ecuație, notează The Focus.
Nichole Andrews, un dietetician specializat în cancer, a avertizat recent că două alimente comune s-au dovedit a provoca aceasta boală nemiloasă, cancer, și a îndemnat oamenii să le reducă din dietă și chiar să le elimine total.
„Și este atât de ușor să le înlocuiți”
Într-un videoclip postat pe TikTok, Andrews a declarat că cele două alimente incriminate sunt alcoolul și carnea procesată.
„În calitate de dietetician în domeniul cancerului, vreau să vă informez că doar două alimente cresc riscul de cancer, unul dintre ele nici măcar nu este un aliment, și este atât de ușor să le înlocuiți”, a spus ea.
Atât alcoolul, cât și carnea procesată sunt consumate în întreaga lume, iar mulți oameni ar putea fi surprinși să afle că acestea sunt considerate agenți cancerigeni de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Conform clasificărilor oficiale, aceste alimente au potențialul de a provoca cancer la oameni.
Andrews a explicat că alcoolul este responsabil pentru creșterea riscului de apariție a șase tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, ficat, colon, bucal, gât și stomac. OMS afirmă că „toate tipurile de băuturi alcoolice” pot provoca cancer, inclusiv berea, vinul și băuturile spirtoase, adăugând că nu există „niciun nivel sigur” de consum.
Riscul de cancer asociat consumului de alcool începe chiar și la niveluri scăzute și crește semnificativ pe măsură ce cantitatea consumată crește. „Începeți acum să reduceți consumul de alcool”, a îndemnat dieteticianul oncolog. „Orice limitare de cantitate pe care o faceți reduce riscul de cancer”.
Toate tipurile de carne procesată sunt distrugătoare
Toate tipurile de carne procesată sunt considerate „cancerigene pentru oameni”, avertizează OMS.
Conform OMS, toate tipurile de carne procesată sunt considerate „cancerigene pentru oameni”, având o legătură directă cu cancerul colorectal. Substanțele chimice adăugate în procesarea cărnii contribuie la acest risc. Un studiu a arătat că fiecare porție de 50 de grame de carne procesată consumată zilnic crește riscul de cancer colorectal cu un procent uluitor de 18%.