Dragoș Pătraru trage un semnal de alarmă! Ce conțin, de fapt, pufuleții Gusto? Până și adulții îi adoră

12 aprilie 2025 10:38   Sănătate

Pufuleții Gusto au marcat copilăria multora dintre noi și sunt preferați chiar și în ziua de azi de mulți copii, nu doar datorită gustului, ci și a prețului mic. Totuși, Dragoș Pătraru explică din ce sunt făcuți aceștia, printre care și marca Gusto. 

Jurnalistul a povestit pe canalul său de YouTube cum au fost inventați pufuleții. De asemenea, a analizat eticheta acestora cu substanțele pe care le conțin și a tras câteva concluzii. Despre ele, vom vorbi în cele ce urmează. 

Cum au apărut pufuleții 

„Pufuleții au apărut prin 1935 în Winsconsin, SUA, de aici, povestea are două versiuni. Prima e că la o fermă era utilizată o moară pentru mâncarea animalelor. Când moara trebuia curățată, în ea se punea porumb umed, iar lucrătorii de acolo au observat că se formează bucăți aerisite de porumb. Muncitorii au luat acasă pentru a vedea dacă se pot consuma de către oameni. Au dat la copii și au așteptat câteva zile ca să le vadă reacția. Trebuie gândit la contextul social: era perioada interbelică, marea criză abia se încheiase, deci sărăcie pe linie. Muncitorii au observat că acele chestii sunt foarte gustoase.

A doua versiune este că un agronom a proiectat o mașinărie care să-l ajute la producerea unor furaje mai bune pentru animalele din fermă. Mașinăria s-a vândut în mai multe ferme. Iar un operator a fost trimis să repare una dintre mașini și a observat că într-o fermă muncitorii puneau boabe de porumb sparte în prealabil, ca să împiedice înfundarea mașinii. Și mașinăria, pentru că mersese foarte multe ore, era foarte încinsă, iar când produsul ieșea din aparat, se transforma în niște bețe expandate. Acesta a luat acasă niște bețe, le-a condimentat, le-a copt și de aici afacerea cu care a dat lovitura.”, a spus Dragoș Pătraru.

Ce semanl de alarmă a tras? 

După ce a citit eticheta pufuleților, Dragoș Pătraru a explicat faptul că pufuleții nu sunt cea mai sănătoasă gustare nici pentru adulți, nici pentru copii: 

„85 de grame, produs în România. Ingrediente: mălai grișat 90%, ulei de palmier, sare 0,6%. Avem 8,5 grame de grăsimi, 60,8 grame de glucide, 1,84 grame de fibre, 5,2 grame de proteină, 0,48 grame sare. Lasă-l, am zis: lasă-l, nu gusta. Am găsit și rețete de făcut pe net. Cred că nimeni nu se va apuca să facă în casă ceva ce costă 2-3 lei în magazin. Dacă totuși vreți să le dați copiilor pufuleți, căutați mărcile care au cât mai puține ingrediente, fără arome artificiale, cât mai puțină sare.

Vedeți, am fost obișnuiți să mâncăm tot timpul și să băgăm în noi toate prostiile. Oricât ar încerca industria să vă spună prin reclame că e foarte sănătos să aveți tot timpul o gustare, să mâncați tot timpul ceva, nu e deloc sănătos. Iar când vine vorba despre ultraprocesate, sănătos ar fi să le reducem la minimum. Pentru că de eliminat, nu putem. Și nici să picăm în partea cealaltă, în care stresul că nu mâncăm sută la sută sănătos dăunează mai mult decât mâncarea care ne înconjoară nu e bine.”, a conchis Dragoș Pătraru.

Mai multe