Fructul pământului, planta medicament cu proprietăți magnifice pentru sănătate! Unde o găsești?

12 decembrie 2022 18:25   Sănătate

O plantă cunoscută drept fructul pământului, cartoful chinezesc sau yam e deja cultivată în România. Tuberculii de yam sunt lungi, cresc la adâncimi de peste 80 de centimetri şi se apropie la gust de cartoful dulce. În cazul acestei plante, inclusiv frunzele şi tuberculii aerieni se pot consuma, potrivit adevarul.ro.

Yam provine din China şi este răspândit în Japonia, Coreea sau Vietnam, ţări unde este intens folosit în alimentaţie şi nu numai. În România, specia a fost luată în studiu, începând cu 2015, de Laboratorul de Genetică din cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Specialiştii coordonaţi de Costel Vânătoru, acum director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, au reuşit aclimatizarea speciei. Oamenii de ştiinţă au aflat că specia adusă din Asia este foarte rezistentă la dăunători şi la boli.

„Vorbim despre o specie aclimatizată, yam, cu originea în Asia. Este o plantă de la care se consumă toate organele vegetative, inclusiv rădăcinile, care sunt sub formă de tuberculi, pe urmă frunzele şi chiar tuberculii aerieni”, dezvăluie cercetătorul Costel Vânătoru.

Yam, fuctul pământului, se consumă şi crud, şi prăjit

Tuberculul crud de yam este dulce, dar mucilaginos, când este tăiat sau răzuit, după cum explică Vânătoru. Se poate consuma şi în stare crudă, după îndepărtarea membranei, care poate cauza iritaţii uşoare ale pielii.

„Se recomandă folosirea unei mănuşi din latex, iar dacă apare vreo iritaţie, se aplică oţet sau suc de lămâie. Chiar şi tuberculii curăţaţi se îmbăiază în apă cu oţet pentru neutralizarea cristalelor de oxalaţi, care provoacă iritaţii.”, spune Costel Vânătoru.

Tuberculii de yam au forme neregulate şi pot atinge 800 de grame. În China, cartoful se consumă şi prăjit, asezonat cu diverse sosuri.

Această plantă se comportă precum o liană, care creşte până la cinci metri înălţime şi care se înfăşoară pe arac în sensul acelor de ceasornic. Frunzele ating 11 centimetri lungime şi sunt comestibile, la fel ca micii bulbi care cresc la baza frunzei. Tuberculii aerieni sunt rotunzi.

„Yam are frunzele comestibile şi produce tuberculi. Când ajung la dimensiunea unei măsline mari, devin foarte gustoşi. Rivalizează cu apreciatele trufe, pe care le găsim foarte greu şi care sunt foarte scumpe”, completează cercetătorul buzoian.

Planta este tolerantă la îngheţ, ceea ce o face pretabilă cultivării pe diverse tipuri de sol şi în diverse climate. Se poate înmulţi prin seminţe, tuberculi aerieni sau tuberculi de sol. Când frunzele se usucă, tuberculii de sol sunt pregătiţi pentru recoltare.

Salsola Soda, planta care repară terenurile degradate

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău lucrează la un nou proiect: cultivarea plantelor comestibile în condiţii extreme de climă şi sol. Potrivit specialiştilor, vom avea nevoie de culturi de legume şi cereale din ce în ce mai rezistente la capriciile vremii.

Experţii şi-au propus să creeze soiuri de plante care să tolereze clima din ce în ce mai instabilă, scrie adevarul.ro. „Identificăm soiuri cu rezistenţă la noile condiţii de mediu. Totodată, aclimatizăm specii care n-au fost cultivate niciodată în ţara noastră şi care, ca urmare a temperaturilor ridicate, pot fi introduse la noi”, afirmă Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

În studiu a intrat o plantă care poate reabilita suprafeţe mari de terenuri, degradate din cauza sărăturii acumulate în pământ. Salsola Soda este numele acestui soi, care este şi comestibil.

„Are capacitatea de a extrage sarea din sol, care se acumulează în plantă. Acest soi este şi comestibil. Vorbim despre o plantă care poate fi consumată atât de om, cât şi de animale. Are capacitatea de a absorbi sare din sol până la 40 la sută din masa ei uscată”, adaugă Vânătoru.

Salsola Soda a fost adusă din Noua Zeelandă şi, de mai mulţi ani, e cultivată experimental în serele din Buzău. Această cultură poate fi irigată şi cu apă de mare. Salsola Soda seamănă cu mărarul, iar la gust este apropiată de salata clasică.

Click! spune

Suplimentele alimentare şi loţiunile obţinute din extract de yam conţin hormoni asemănători cu cei umani. De aceea, sunt promovaţi în medicina alternativă pentru o serie de afecţiuni, incluzând prevenirea cancerului, tratarea bolii Crohn şi a tusei convulsive.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe