9 motive să mănânci mai des cartof dulce

Originară din America Centrală, această legumă de culoare portocalie este una dintre cele mai bune surse de betacaroten. Cartoful dulce se mai poate lăuda cu multe vitamine, fibre și minerale, tot ce are nevoie organismul pentru o stare de bine. Iată de ce trebuie să consumați cartofi dulci! 

Cartofii dulci sunt bogați în betacaroten  FOTO: Shutterstock
Cartofii dulci sunt bogați în betacaroten FOTO: Shutterstock
  • Cartofii dulci sunt bogați în antioxidanți, care acționează în organism prin prevenirea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta.
  • Sunt o sursă excelență de carbohidrați pentru cei care au probleme cu nivelul zahărului din sânge. Pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și pot astfel preveni condiții precum rezistența la insulină.  
  • Cartofii dulci sunt sănătoși pentru tractul digestiv. Fiind bogați în fibre digestive, mai ales când sunt consumați cu coajă, ajută la ameliorarea constipației și pot preveni apariția cancerului de colon.  
  • Aceasta legumă este bogată în vitamine și alți nutrienți importanți care pot stimula imunitatea și pot sprijini nevoile organismului.
  • Cartofii dulci sunt indicați pentru prevenirea bolilor de inimă. Cu conținut ridicat de potasiu, ei ajută la prevenirea declanșării atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Potasiul ajută la menținerea echilibrului electrolitic și a lichidului din organism, aspecte importante pentru stabilizarea tensiunii arteriale și a reglării funcției cardiace.  
  • Deficiențele de potasiu pot cauza crampe musculare, precum și leziuni ale mușchilor. Prin adăugarea de cartofi dulci în dieta zilnică (împreună cu exerciții fizice corespunzătoare), vă puteți aștepta la un impuls de energie și mai puține leziuni sau crampe musculare.
  • Sunt indicați pentru femeile gravide, deoarece aceștia sunt bogați în acid folic, esențial pentru dezvoltarea celulelor și țesuturilor sănătoase ale fătului.
  • Organismul tinde să folosească foarte mult potasiu și alte minerale importante atunci când se află sub stres, iar cartoful dulce este o legămă care aprovizionează organismul cu minerale. Astfel, are puterea să vă mențină în echilibru în timpul perioadelor de stres.
  • Cartofii dulci se află pe primul loc într-un clasament nutrițional al legumelor, deoarece sunt o sursă importantă de fibre, zaharuri naturale, carbohidrați complecși, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier și calciu, scrie sfatulmedicului.ro.

De ce e bine să mâncăm cartoful cu tot cu coajă?

Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului. Conțin betacaroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate în fructe și legume”, dezvăluie celebrul nutriționist Gialuca Mech.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

image
image
image
image
image
image
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net