Ingredientele toxice din pâine. Sunt foarte periculoase pentru sănătate

6 iulie 2024 12:46   Sănătate

Deși e teribil de gustoasă caldă, pâinea ne poate afecta sănătatea. De multe ori, ca să citim eticheta pâinii din comerț, avem nevoie de ochelari și de ceva răbdare să ajungem la capătul listei cu ingrediente, însă, trebuie să știm că unele dintre aceste ingrediente sunt toxice și foarte periculoase pentru sănătate atunci când sunt consumate pe o perioadă îndelungată de timp.

Făină, apă, sare și drojdie! Potrivit nutriționiștilor, acestea sunt ingredientele pe care ar trebui să le conțină o pâine. Unele sortimente conțin zeci de ingrediente, cu denumiri care mai de care mai complicate și greu de pronunțat, care au rolul de a prelungi termenul de valabilitate și de a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp.

Altele, din păcate, folosite pentru a îmbunătăți aspectul și gustul alimentului, consumate pe termen lung devin toxice pentru organism. Deși au aprobarea autorităților și se regăsesc în cantități conforme, consumul excesiv al acestora poate duce la apariția unor probleme de sănătate.

Ingredientele toxice din pâine

1. Siropul de dextroză din pâine crește riscul de ficat gras. Este un îndulcitor care, consumat în exces, se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, crescând astfel riscul de steatoză hepatică nonalcoolică (ficat gras), cancer de colon și boli cardiovasculare.

2. Carbonatul de calciu. Este un colorant care poate fi identificat pe etichetă și sub denumirea de E170. Pe termen lung, consumul de alimente care conțin acest colorant a fost asociat cu flatulență, dureri abdominale, constipație, hemoroizi, dar și tulburări de comportament sau pietre la rinichi.

3. Esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași (E472e).

4. Stearoil 2 lactilat de sodiu (E481).

5. Hidroxipropilmetilceluloză (E464).

6. Gumă xanthan. De ocolit sau de consumat cu moderație și pâinea care conține acest ingredient folosit ca stabilizator și agent de îngroșare în multe alte produse, nu doar în pâine, precum sosuri, sucuri, lapte praf, pastă de dinți, șampon, creme de față etc. Problema cu acest ingredient este că, în cantități mari, poate duce la tulburări digestive, cu precădere diaree și gaze intestinale.

7. Grăsimile parțial hidrogenate din pâine predispun la boli de inimă. Aceste grăsimi trans sunt cele care cresc colesterolul și predispun la boli de inimă, avertizează medicii. Cu cât pâinea e mai umflată și coaja mai groasă, cu atât conține mai mulți aditivi și substanțe care duc la creșterea pâinii, spun aceștia.

Mai multe