Suplimentele alimentare cu drojdie de orez roşu au provocat moartea unor persoane. Ce pastile trebuie să eviți

Ultima actualizare:

Mai multe decese, din Japonia, sunt puse pe seama suplimentelor anti-colesterol. Ar fi vorba despre pastilele pe bază de drojdie de orez roșu, spun specialiștii. Drojdia de orez roşu este folosită de secole în Asia de Est în alimente, cât și în băuturi alcoolizate fiind cunoscută pentru virtuţile sale digestive. 

Suplimente care ar fi provocat decesul unor persoane Foto: Shutterstock
Suplimente care ar fi provocat decesul unor persoane Foto: Shutterstock

Decese legate de suplimentele alimentare anti-colesterol

În aprilie, Kobayashi Pharmaceutical a raportat cinci decese potenţial legate de produsele sale, care au fost între timp retrase de pe piaţă. Acel număr iniţial a fost redus între timp la patru. Astfel, totalul provizoriu al deceselor suspecte a ajuns la 80.

Cauzele acestor decese „trebuie încă să fie verificate de către medici" şi este aşadar posibil ca numărul lor final să scadă, a declarat, vineri, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Japonia. Numeroase persoane care au consumat acele suplimente alimentare, care par să provoace tulburări renale, au fost spitalizate.

Pastilele au agravat starea de sănătate a celor care sufereau de alte boli 

„Deşi cauza directă de spitalizare sau de deces nu a fost o maladie renală", „a devenit clar" că, în anumite cazuri, consumul produselor în chestiune a avut „în mod indirect" repercusiuni nefaste asupra stării de sănătate a persoanelor vizate, a precizat Kobayashi Pharmaceutical într-un comunicat. În mod concret, aceste produse au cauzat frecvent situaţii de comorbiditate, agravând starea de sănătate a persoanelor care sufereau deja de alte boli.

Compania niponă, cu sediul în oraşul Osaka, nu a avut nicio comunicare publică despre acest subiect până la jumătatea lunii martie, când a anunţat retragerea de la vânzare a trei game de produse, în condiţiile în care primise deja o primă semnalare îngrijorătoare de la un medic încă din data de 15 ianuarie.

Substanța toxică produsă de un tip de mucegai

La sfârşitul lunii martie, Kobayashi Pharmaceutical a anunţat că a identificat acid puberulic, o substanţă toxică produsă în mod natural de un tip de mucegai, în loturile de produse retrase de la vânzare. Însă compania şi autorităţile sanitare japoneze încă încearcă să înţeleagă cu exactitate motivele pentru care şi felul în care acest scandal sanitar major a putut să se producă.

Ministerul nipon al Sănătăţii i-a ordonat companiei Kobayashi Pharmaceutical să îi furnizeze un raport zilnic cu privire la ancheta sa internă. „Până în prezent, compania nu a semnalat numărul exact al cazurilor examinate, ceea ce este extrem de regretabil", a declarat vineri în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi.

Suplimentele alimentare conțineau drojdie de orez roșu 

Drojdia de orez roşu (denumită "beni koji" în Japonia) este folosită de secole în Asia de Est în alimente, băuturi alcoolizate şi medicina tradiţională chineză pentru virtuţile sale digestive şi de ameliorare a circulaţiei sangvine. Ea conţine o statină naturală, monacolina K, care poate să inhibe sinteza colesterolului.

Întrucât Kobayashi Pharmaceutical a anunţat la sfârşitul lunii martie că a produs drojdie de orez roşu pentru aproximativ 50 de alte companii din Japonia şi Taiwan, multe dintre acestea au decis la rândul lor să retragă de urgenţă de pe piaţă propriile produse care conţineau acea drojdie, cum ar fi sake spumant, sosuri pentru salate şi pastă de soia fermentată ("miso").

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
SpotHiddenPandaAmongHumansinPictureOpticalIllusionIQTest jpg
visine jpg
image png
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
card social jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net