La ce oră începe ziua prof. dr. Vlad Ciurea. O recomandă tuturor: „Am vreo trei ceasuri care să mă trezească atunci”

30 august 2024 5:18   Sănătate
Ultima actualizare:

Renumitul neurochirurg prof. dr. Vlad Ciurea are o rutină de dimineață bine stabilită, pe care o respectă cu strictețe pentru a se simți în formă maximă. În fiecare dimineață, la ora 5:30, profesorul Ciurea se trezește pentru a începe ziua cu energie și claritate mentală. Această oră matinală este, după cum el însuși mărturisește, „ora la care se simte cel mai bine”.

Trezirea la ora 5:30,  obicei pentru o zi productivă

Într-un interviu acordat emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, prof. dr. Vlad Ciurea a explicat cum reușește să se trezească atât de devreme în fiecare zi. „Fac tot posibilul să mă trezesc la 5:30. Am vreo trei ceasuri care sună. Dacă mă trezesc la 5:30, mă simt foarte bine. Dacă mă trezesc la 6, deja pierd elementele și capitolele pe care trebuie să le fac”, a declarat el.

Pentru a-și menține acest obicei, profesorul folosește nu mai puțin de trei alarme, asigurându-se astfel că nu ratează niciodată ora stabilită. Imediat după trezire, primul lucru pe care îl face este să deschidă fereastra și să inspire aerul curat de dimineață. „Fac tot posibilul să mă ridic cât de repede, cât de brusc din pat. Apoi deschid geamul, inspir aer, care este mai curat de dimineață și vă rog să mă credeți că privesc spre cer și fac o rugăciune, în gând, și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ziua care a trecut și îi mulțumesc pentru ziua care vine”, a adăugat prof. dr. Ciurea.

Importanța unei rutine de somn sănătoase

Rutina de somn este la fel de importantă ca și trezirea timpurie, potrivit prof. dr. Vlad Ciurea. „Ora de somn pe care o experimentez personal și o recomand este 10:00 seara. La 10:00 seara, după duș, după închiderea televizorului, în perfectă liniște, să reușim să creăm un pol de odihnă în cameră”, explică el.

Pentru a asigura un somn de calitate, profesorul recomandă evitarea aerului condiționat, despre care spune că perturbă funcțiile naturale ale organismului. În schimb, sugerează să ne relaxăm citind o carte de poveste înainte de culcare. „Pledez să dormim cu o carte de citit, de poveste, fără aer condiționat pentru că știm că perturbă toate funcțiile din organism, și atunci vom reuși să ne liniștim. Singuri trebuie să realizăm acest lucru, prin fiziologia organismului”, a explicat neurochirurgul.

Mai multe