Cum putem scăpa de oboseala provocată de caniculă. Dr. Vlad Ciurea spune ce este bine să facem atunci când e prea cald

Prof. Dr. Vlad Ciurea, un renumit neurochirurg, a subliniat recent importanța unui obicei simplu, dar foarte eficient pentru combaterea oboselii, în special în zilele caniculare de vară. Invitat într-o emisiune TV, dr. Ciurea a explicat cum o scurtă siestă după-amiaza poate revitaliza organismul.

Somnul de după-amiază este ideal în zilele toride / foto: arhiva
Somnul de după-amiază este ideal în zilele toride / foto: arhiva

Somnul de după-amiază este ideal

Dr. Ciurea a evidențiat că o scurtă perioadă de odihnă după-amiaza poate ajuta semnificativ la recuperarea energiei, mai ales în condiții de caniculă.

„O ușoară moțăială ne ajută să ne revenim. În plus, este important să bem apă la temperatura camerei și să evităm băuturile tari precum cafeaua sau alcoolul, care, deși oferă o senzație temporară de revigorare, suprasolicită organismul”, a explicat dr. Ciurea.

Medicul a subliniat că băuturile foarte tari trebuie evitate în zilele caniculare, deoarece pot avea efecte negative asupra organismului. „O cafea te poate trezi, dar suprasolicită organismul, ceea ce nu este benefic. Trebuie să ne adaptăm la semnalele pe care ni le transmite corpul nostru”, a adăugat dr. Ciurea.

Siesta: Un obicei sănătos

Dr. Ciurea a lăudat obiceiul siestei, comun în țările mediteraneene. „După masă, este benefic să te odihnești puțin, fie că dormi, fie că doar stai liniștit în casă. Acest obicei ajută la refacerea energiei și la combaterea efectelor caniculei”, a afirmat medicul, sugerând că acest obicei ar putea deveni popular și în România.

Potrivit dr. Ciurea, canicula afectează întregul organism, în special creierul, care nu funcționează optim în condiții de căldură extremă. Canicula provoacă deshidratare, afectând astfel funcționarea corectă a organismului. De asemenea, apare senzația de oboseală și lentoare, făcându-te să simți nevoia de a adormi chiar și în timpul zilei,” a explicat medicul.

Pentru a evita efectele negative ale caniculei, dr. Ciurea recomandă evitarea expunerii la soare în orele de vârf, între 12:00 și 17:00. „Nu putem schimba clima României, dar putem lua măsuri pentru a ne proteja de caniculă. Este esențial să evităm ieșirile în aer liber în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei și să ne hidratăm corespunzător,” a concluzionat profesorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net