Riscă România să rămână complet în beznă din cauza caniculei? Ce spune ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, asigură că nu există riscul unui blackout major în România și afirmă că nu sunt motive de îngrijorare, subliniind importanța responsabilității fiecăruia în consumul de energie.

Din cauza caniculei, consumul de curent a crescut / foto simbol: Pixabay
Din cauza caniculei, consumul de curent a crescut / foto simbol: Pixabay

Totuși, experții din domeniu trag un semnal de alarmă. Ei evidențiază limitele Sistemului Energetic Național, care, supus unor temperaturi extreme, începe să își arate vulnerabilitățile. România se află în fața unei posibile crize fără precedent.

Analistul economic Adrian Negrescu acuză fostele guvernări pentru închiderea centralelor de cărbune, măsuri ce au condus la necesitatea importurilor de energie electrică la prețuri foarte mari. Negrescu a declarat, potrivit Antena 3 CNN. 

„Am avertizat acum trei ani, pe vremea când Virgil Popescu închidea centralele pe cărbune, că vom ajunge să nu avem suficientă energie electrică pentru consumul național și că vom fi nevoiți să importăm.

Din cei aproximativ 8.000 MW consumați zilnic, aproape 2.000 MW provin din import, fiind la limita maximă a capacităților de import. Dacă vecinii noștri opresc exporturile către România, vom avea probleme majore de consum, ajungând la restricționări similare celor din perioada lui Ceaușescu.

Negrescu subliniază că deja există măsuri de restricționare a consumului în sectorul industrial și avertizează asupra consecințelor economice severe în cazul unor întreruperi de curent.

Incoerența și birocrația în strategia energetică

De asemenea, compania PPC, fostă ENEL, acuză incoerențele în adoptarea unei Strategii Energetice Naționale, birocrația și abordările populiste pentru colapsul sistemului energetic în această perioadă de caniculă. Alessio Menegazzo, directorul PPC, a subliniat:

„Supus unui stres termic neobișnuit, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius pentru mai multe zile consecutive, sistemul energetic național își arată limitele tehnice. Cauzele pentru limitele în producția de energie și prețurile mari sunt multiple: incoerențe strategice, birocrație și populism, toate acestea amânând beneficiile tranziției energetice.”

Menegazzo a menționat că investițiile în soluții de stocare a energiei sunt esențiale pentru a preveni dezechilibrele și a asigura o tranziție energetică ordonată.

Apele la responsabilitate și măsuri proactive

Sebastian Burduja a cerut publicului să aibă un simț al responsabilității și să nu creeze panică nejustificată.

Ministrul a afirmat că, deși există avarii locale, operatorii de distribuție intervin prompt pentru a remedia problemele.

Burduja a mai subliniat necesitatea ca instituțiile critice, precum spitalele, să aibă generatoare funcționale conform legii, subliniind răspunderea acestora în caz de defecțiuni.

În concluzie, România se confruntă cu provocări majore în sectorul energetic, iar măsurile urgente și o strategie bine planificată sunt esențiale pentru a preveni o criză severă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net