Mihaela Bilic, adevărul despre laptele vegetal: „Laptele pe bază de plante s-a confruntat cu reacții negative”

6 august 2025 9:53   Sănătate

Renumitul medic nutriționist Mihaela Bilic vine cu noi informații referitoare la laptele de vacă și cel vegetal. După ce mai mulți ani a fost considerat „dușmanul sănătății”, laptele de vacă revine în alimentația românilor, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic explică de ce este mult mai sănătos consumul acestuia. 

„În sfârșit, ne întoarcem la lapte!

Cu o valoare de piață de aproape 20 de miliarde de dolari/an, laptele pe bază de plante a fost marele succes al mișcării ce promova consumul alimentelor de origine non-animală. << În ultimii ani, a existat o creștere remarcabilă a popularității băuturilor alternative la lapte >>, declara un purtător de cuvânt al firmei de analiză NIQ. Această creștere a fost alimentată de preocupările legate de sănătate, bunăstarea animalelor și mediu”, începe mesajul transmis de Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

Mihaela Bilic: „Opinia consumatorilor europeni este că nu ar renunța niciodată complet la consumul de produse lactate”

Specialistul mai spune că laptele vegetal face parte din alimentația mai multor generații. Dacă până acum s-a aflat în top, iată că „naturalul” lapte de vacă își reintră în drepturi. 

„Vânzările de << zeamă >> de plante nu s-au limitat la o singură generație: Generația Z, Millennials, Generația X și Baby Boomers fiind cu toții deschiși la alternativele lactate. Însă entuziasmul inițial a trecut, și tot mai multe semne de întrebare legate de înlocuitorii vegetali ies la iveală.

Prin contrast, industria laptelui de vacă, care se confruntase cu o scădere a cererii, se bucură în prezent de o renaștere.

Unul dintre cele mai importante motive este confuzia consumatorilor cu privire la impactul asupra sănătății, ceea ce îi determină să rămână la produsele lactate << originale >>, ca opțiune mai sigură.

Opinia consumatorilor europeni este că nu ar renunța niciodată complet la consumul de produse lactate, pe motiv că ar pierde nutrienți esențiali din dietă”, mai spune medicul nutriționist. 

„Laptele integral se bucură de o renaștere”

„Mulți consideră că lactatele au un rol important în echilibrul alimentar – 70% dintre părinții francezi sunt îngrijorați în legătură cu creșterea și dezvoltarea optimă a copiilor, în cazul în care ar evita lactatele.

Interesul crescut pentru controlul glicemiei începe să aibă un impact major asupra modului în care consumatorii percep produsele lactate și alternativele la lapte – 27% dintre consumatorii din Germania au declarat că au redus consumul la ambele categorii, subliniind nivelul de confuzie legat de produsele lactate și de alternativele vegetale.

<< Laptele integral se bucură de o renaștere, având în vedere legătura dintre conținutul de grăsimi și absorbția mai lentă a glucozei din sânge >>, spun analiștii de la Mintel.

Laptele pe bază de plante s-a confruntat cu reacții negative din cauza nivelului înalt de procesare utilizat în producție. În ianuarie 2022, 45% dintre consumatorii francezi erau de acord că alternativele la lapte erau prea procesate, iar mai recent, 67% dintre consumatorii din Regatul Unit și 52% dintre consumatorii germani au declarat că utilizarea ingredientelor ultra-procesate în alternativele lactate este << descurajantă >>. 45% dintre consumatorii germani sunt de acord că produsele lactate sunt mai puțin procesate decât produsele lactate alternative”, adaugă Bilic. 

Care sunt beneficiile laptelui natural 

În final, Mihaela Bilic îi îndeamnă pe oameni să consume lapte natural în locul celui vegetal. Este mult mai benefic, deoarece are rol prebiotic, probiotic și postbiotic și conține o mare cantitate de apă, dar și vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul uman. 

„Gata cu întrebările și căutările, nu e nevoie să reinventăm roata – este mai simplu să bem lapte!

Laptele este singurul aliment cu efect << 3 în 1 >> – are rol prebiotic, probiotic și postbiotic. Conține 87% apă, procente egale de proteine, glucide și grăsimi, plus toate mineralele de care are nevoie organismul.

Laptele este un aliment complet care hrănește și hidratează, iar produsele lactate fermentate echilibrează în mod natural microbiota intestinală. Laptele ne protejează de obezitate și diabet și ne ajută să slăbim mai repede. Și când spunem << lapte >>, obligatoriu este de origine animală”, a conchis medicul nutriționist. 

Mai multe