Mihaela Bilic, sfaturi utile pentru consumul de lapte. Cum îl putem integra în alimentația zilnică
Renumitul medic nutriționist Mihaela Bilic continuă seria postărilor din mediul online cu subiecte diferite, dar care au același scop comun: sănătatea organismelor noastre. Astăzi, specialista a vorbit despre consumul laptelui și cum îl integrăm corect în alimentația zilnică.
„Cum facem să ne împrietenim cu laptele?
Consumăm treptat și regulat produse lactate, până când organismul reîncepe să sintetizeze enzima lactază”, începe postarea de pe Instagram a Mihaelei Bilic.
Cum consumăm „corect” laptele
Mihaela Bilic oferă și câteva recomandări practice despre care trebuie să ținem cont: consumul laptelui fără lactoză consumat zilnic, în cantități mici, dar cărora le creștem doza câte puțin, la fiecare 4-5 zile.
„Recomandări practice:
Consumați lapte fără lactoză, este mai dulce și nu dă balonare.
Deși se numește „fără lactoză”, din lapte nu s-a scos lactoza propriu-zis, ci ea a fost scindată în mod natural prin adaos de enzime înainte de a fi îmbuteliat.
Consumați zilnic cantități mici și creșteți doza progresiv, la fiecare 4–5 zile, până când ajungeți să-l tolerați”, adaugă Mihaela Bilic.
„Grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică”
De asemenea, medicul nutriţionist ne îndeamnă să nu consumăm lapte pe stomacul gol, şi să îl consumăm cu cereale sau făinoase pentru a favoriza digestia.
„Nu beți laptele pe stomacul gol. Va trece rapid prin stomac, iar lactoza nedigerată ajunge în colon și produce fermentație. Asocierea laptelui cu cereale sau făinoase încetinește tranzitul și favorizează digestia.
Alegeți lapte integral și produse lactate nedegresate. Grăsimea din lapte încetinește golirea gastrică și facilitează descompunerea lactozei. Consumați laptele cald. Temperatura crescută determină o hidroliză parțială a lactozei”, a încheiat medicul nutriționist.