Nu mai folosiți ulei de palmier. Este extrem de periculos, la fel și produsele care îl conțin
Oamenii de știință lanseză un nou avertisment și spun că uleiul de palmier folosit în alimentație este extrem de periculos. Cercetătorii spun că este un adevărat catalizator pentru cancer, iar riscurile unor metastaze este uriaș cel puțin în două forme de cancer. De asemenea, produsele care au în compoziție ulei de palmier este recomandat să fie evitate, relatează The Guardian.
Acidul palmitic, regăsit în uleiul de palmier, poate avea un factor decisiv în propagarea mai multor forme de cancer.
Uleiul de palmier, responsabil de două forme de cancer
Studiul, publicat în revista Nature, a constatat că atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor s-a observat o răspândire rapidă a cancerelor de gură și de piele.
Alți acizi grași numiți acid oleic și acid linoleic, adică grăsimile omega-9 și omega-6 găsite în uleiul de măsline și semințele de in, nu au prezentat același efect. Niciunul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul de a dezvolta cancer.
„Această descoperire este o descoperire uriașă în înțelegerea noastră a modului în care dieta și cancerul sunt legate și, poate mai important, cum putem folosi aceste cunoștințe pentru a începe noi remedii pentru cancer. Se estimează că metastazele sunt responsabile pentru 90% din toate decesele cauzate de cancer - adică aproximativ 9 milioane de decese pe an la nivel global. A afla mai multe despre ceea ce face ca cancerul să se răspândească și – important – cum să-l oprești este calea de urmat pentru a reduce aceste cifre”, a declarat Helen Rippon, director executiv la Worldwide Cancer Research.
Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat, prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.
„Aceasta este o abordare mult mai realistă în ceea ce privește o terapie reală, care nu depinde dacă unui pacient îi place Nutella sau pizza”, a spus Aznar-Benitah.
„Să te joci cu dietele este atât de complicat.”
În prezent, uleiului de palmier în alimentația umană este cel mai răspândit produs folosit pentru prăjire la nivel mondial, pentru că este mai ieftin.