Simptomul prin care poți depista cancerul de col uterin! De ce trebuie să fii atentă la lenjeria intimă

Cancerul de col uterin nu are, de obicei, niciun simptom precoce, dar există un semn care te poate determina să te duci la un control medical. Este important să fii atentă la lenjeria intimă, pentru că acolo poți afla dacă ai motive de îngrijorare sau nu. 

O mulțime de românce suferă de cancer de col uterin
O mulțime de românce suferă de cancer de col uterin

O mulțime de românce suferă de cancer de col uterin

Conform Mirror.co.uk, există mai mult de 200 de tipuri diferite de cancer, iar una din două persoane va dezvolta o formă de cancer în timpul vieții. Cu atât de multe afecțiuni diferite, poate fi greu să știi la ce simptome să fii atent, dar depistarea lor la timp poate fi esențială pentru a salva vieți.

Anual, aproximativ 270.000 de femei pierd viața din cauza cancerului de col uterin, iar 85% dintre aceste decese au loc în țările în curs de dezvoltare, unde acest tip de cancer rămâne principala cauză de deces în rândul femeilor.

În România, numărul de cazuri noi de cancer de col uterin înregistrate este de 4.343 pe an, iar 1.909 de femei sunt afectate fatal de această boală. Din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România, potrivit Medsana.ro

Cum îți dai seama dacă suferi de cancer de col uterin

Deși, de obicei, nu prezintă simptome timpurii, un semn la care este important să fii atentă este modificarea secrețiilor vaginale.

Acest lucru înseamnă schimbări în ceea ce privește textura, culoarea și consistența secreției, precum și mirosul. Cel mai simplu mod de a fi atentă la acest lucru este să fii atentă la lenjeria intimă. Jo's Cervical Cancer Trust informează: „Scurgerea vaginală este un fluid (mucus) care curăță și protejează vaginul. Cele mai multe femei îl au, dar este bine să fii atentă la orice schimbare. Aceste schimbări pot fi un aspect diferit - de exemplu, să devină mult mai gros sau să-și schimbe culoarea sau să miroasă diferit - în special dacă are un miros neplăcut."

Mergi la controale de prevenție!
Mergi la controale de prevenție!

Cu toate acestea, este important de reținut că schimbările în secrețiile vaginale se pot datora unei serii de alte motive, așa că este important să vă contactați medicul de familie dacă sunteți îngrijorată, au explicat cei de la Cancer Trust: „Scurgerea vaginală se poate schimba din multe motive care nu au legătură cu cancerul de col uterin, cum ar fi o infecție sau schimbarea hormonilor. Este important să îi spui medicului tău de familie despre orice schimbare, astfel încât acesta să te liniștească și să se asigure că primești îngrijirea de care ai nevoie."

Potrivit NHS, alte semne de cancer de col uterin la care trebuie să fii atentă sunt sângerările vaginale neobișnuite pentru tine, inclusiv în timpul sau după sex, între menstruații, după menopauză sau dacă ai menstruații mai abundente decât de obicei, dureri în timpul sexului sau dureri în partea inferioară a spatelui, între oasele șoldului sau în partea inferioară a burții.

Mergi la controale de prevenție!

Din păcate la noi în țară, numeroase femei ignoră importanța controlului ginecologic periodic, astfel că ajung să afle de diagnostic abia atunci când se află într-un stadiu avansat. Este important să mergeți periodic la medic. Testele pe care trebuie să le efectuați sunt Babeș-Papanicolau, Testul HPV sau Colposcopia. Scopul controalelor de prevenție este de a detecta leziunile premaligne în stadiile lor incipiente sau precoce, astfel încât să se poată opta pentru intervenții minim-invazive și extrem de eficiente. În acest fel, se maximizează șansele de vindecare pentru pacient, potrivit Donna-medicalcenter.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net