Pătlagina, un antitusiv natural
Chiar dacă principala utilizare recunoscută a pătlaginei este ca adjuvant împotriva afecţiunilor aparatului respirator, planta are şi alte beneficii pentru sănătate. Compoziţia sa o face să aibă efect calmant, antiinflamator, cicatrizant şi emolient.
Răceală şi tuse
Ceaiul de pătlagină ajută în răceli, fiind indicat să se bea câte 3-4 căni zilnic. În tratarea tusei, siropul de pătlagină este un remediu eficient, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine.
Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, apoi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere. Se iau două-trei linguriţe pe zi.
Constipaţie
Experţii în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină şi prin consumul unui ceai de păt-lagină se pot calma simptomele constipaţiei.
Planta are proprietăţi laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conţin şi multe fibre, care ajută tranzitul intestinal.
Hipertensiune arterială
Şi cei care suferă de hipertensiune arterială şi ateroscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţinutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte 2 căni de ceai pe zi, o lună.
Piele iritată
Fiind bogată în uleiuri volatile, e indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze proaspete într-un litru de apă, până clocoteşte. Înmoi un tifon în acest amestec şi aplici pe zonele cu probleme. În cazul înţepăturilor de insecte, aplici frunze proaspete de pătlagină direct pe locul afectat.
Stomatite
Dacă ai vreo infecţie în gură, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină. Aceasta se prepară din 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite, la 250 ml de apă clocotită. Faci gargara când infuzia e la temeperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătăţiri.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!