Scapă de tuse cu sirop de pătlagină! Ce alte beneficii mai are această plantă

Ultima actualizare:

Prețuită în fitoterapie ca una din cele mai ușor accesibile plante de prim ajutor, pătlagina ne pune la dispoziție frunzele și semințele. Este renumită pentru proprietăţile expectorante şi emoliente, însă studiile au arătat că poate preveni creşterea şi colesterolului şi a tensiunii arteriale. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Răceală

Ceaiul de pătlagină ajută în răceli, fiind indicat să se bea câte 3-4 căni zilnic. În tratarea tusei, siropul de pătlagină este un remediu eficient, căci are efecte calmante şi expectorante, datorită mucilagiilor pe care le conţine. Iei o mână de frunze proaspete de pătlagină şi le pui la fiert, în 500 ml de apă. Laşi să fiarbă la foc mic, jumătate de oră, apoi strecori. Când s-a răcit, amesteci cu 100 ml de miere. Se iau două-trei linguriţe pe zi.

Colesterol

Planta ajută la reducerea valorilor colesterolului rău. Se beau câte 3 căni de ceai de pătlagină în fiecare zi, într-o cură de o lună. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe de frunze uscate peste care pui 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 10-15 minute.

Hipertensiune arterială

Şi cei care suferă de hipertensiune arterială şi ateroscleroză pot folosi acest remediu. Efectele benefice pentru inimă se datorează conţinutului de potasiu, magneziu şi zinc. Bei câte 2 căni de ceai pe zi, o lună de zile. 

Stomatite

Dacă ai vreo infecție în gură, încearcă gargara cu infuzie de pătlagină. Infuzia se prepară din 2 linguri de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml de apă clocotită. Faci gargara când infuzia este la temeperatura camerei. Repetă procedeul de 3-4 ori pe zi, până când apar îmbunătățiri.

Iritații

Fiind bogată în uleiuri volatile, este indicată în tratarea iritaţiilor pielii. Fierbi o mână de frunze prospete într-un litru de apă, până ce ce dă în clocot.  Înmoi un tifon în acest amestec  şi aplici pe zonele cu probleme. În cazul înţepăturilor de insecte, aplici frunze proaspete de pătlagină direct pe locul afectat, conform lataifas.ro. 

Tinctura și extractul de pătlagină 

Tinctura este adesea folosită pentru a ameliora durerile în gât și tusea și susține sistemul imunitar, mai ales în zilele reci. Este nevoie de doar două ingrediente pentru a obține tinctura de pătlagină: frunzele plantei și alcool. Tinctura poate fi aplicată și topic, în cazul înțepăturilor de insecte, rănilor minore etc.

image

Extractul de pătlagină este utilizat în produsele de îngrijire a pielii și se obține din frunzele plantei. Acestea se folosesc în tratamentul rănilor cum sunt tăieturile superficiale, în cazul pielii inflamate sau în combaterea eczemelor. Puteți beneficia chiar și acasă de proprietățile patlaginei. Culegeți câteva funze, spălați-le bine, apoi rupeți-le și lăsați-le peste noapte pe un prosop curat. Puneți-le într-un borcan de sticlă și adăugați ulei de măsline, apoi pisați amestecul, conform catena.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
marcel bolos jpg
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Tarom jpg
IPS Teodosie FOTO Calin Gavrilas jpg
Nava Elcano  jpeg
Kate Middleton înmormântare Prințul Philip foto Getty Images (3) jpg
focul de artificii a atras mii de oradeni in centrul orasului foto mihai jurca n jpg
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
image
actualitate.net
image
actualitate.net