Preparatul adorat de mulți români, evitat și desființat de dr. Virgiliu Stroescu: „Cea mai mare nenorocire pentru un om sănătos”

16 noiembrie 2025 13:57   Sănătate

Postul Crăciunului deja a început, iar în această perioadă din an poate fi destul de dificil să găsim constant rețete hrănitoare și gustoase, care să respecte cerințele postului. De multe ori, poate fi tentant să apelăm la opțiuni simple și rapide, cum ar fi cartofii prăjiți. Însă, medicul Virgiliu Stroescu spune că acest preparat este mult mai periculos decât pare.

Postul Crăciunului ține 40 de zile, iar multor oameni le poate fi destul de greu să gătească constant rețete de post. Câteodată, este mult mai tentant să apelăm la soluții rapide și hrănitoare, care vor fi gata în numai câteva minute. Însă, chiar dacă cartofii prăjiți sunt atât de ușor de făcut, ei nu sunt deloc buni pentru organism.

Ei sunt bogați în carbohidrați cu indice glicemic ridicat, așa că vor fi digerați și absorbiți destul de repede în organism, sub formă de glucoză. Practic, acest lucru înseamnă că glicemia noastră va crește rapid, iar apoi va cădea la fel de brusc.

Cartofii prăjiți trebuie evitați în timpul postului

Acest lucru nu numai că ne va provoca o senzație de foame destul de repede după masă, dar, în timp, putem dezvolta o rezistență la insulină și chiar și diabet. Iar atunci când sunt prăjiți în ulei rafinat, cartofii pot deveni o sursă de grăsimi oxidate și compuși toxici. Mai precis, ei vor favoriza inflamația în organism și afectează sănătatea inimii.

Însă, aceste efecte depind enorm și de modul în care cartofii sunt pregătiți. De exemplu, dacă ei sunt copți sau fierți, atunci vor reține o cantitate mai mare de fibre și amidon, fiind benefici pentru bacteriile bune din intestin.

Pot fi nocivi pentru organism

Medic primar în endocrinologie și nutriție, doctorul Virgiliu Stroescu spune că este important să consumăm alimente crude, ce au efecte vindecătoare. Iar în ce privește cartofii prăjiți, el spune că pot fi foarte nocivi.

„Cea mai mare nenorocire pentru un om sănătos este să mănânce seara, pentru că avem stomacul plin cu foarte multă hrană și se culcă, iar pentru că organismul trebuie să digere ceea ce a fost mâncat, totul se depune pe burtă, însă grăsimea abdominală este foarte toxică. Evitați și prăjelile, cartofii sunt foarte nocivi consumați așa”, a spus expertul.

Mai multe