Știți ce este portulaca? Era folosită de daci și este o minune în bucătărie și în grădină. FOTO

18 septembrie 2024 11:38   Sănătate
Ultima actualizare:

Portulaca, o plantă adesea considerată o buruiană, poate fi de fapt o resursă extrem de valoroasă pentru sănătate și mediu. Planta a fost studiată cu mare atenție și s-a constatat că are beneficii extraordinare. Studiile recente ale cercetătorilor de la Banca de Resurse Genetice Vegetale-Buzău au stabilit că portulaca nu este deloc neimportantă, cum s-a crezut până acum, ci este o adevărată minune atât în bucătărie, cât și în grădină.

Ce este de fapt Portulaca

Cunoscută sub denumirea de „iarba grasă” sau „floarea de piatră”, portulaca este o plantă care a fost mai atent studiată în ultima vreme.

Cercetătorii buzoieni spun că are multiple beneficii nutriționale și medicinale astfel că, îi sfătuiesc pe toți cei care o întâlnesc ca, în loc să o arunce sau să o utilizeze doar cu scop ornamental, să o introducă în alimentație cât mai des.

Potrivit specialiștilor, există două specii principale, respectiv Portulaca oleracea (iarba grasă) și Portulaca grandiflora (floarea de piatră). Iată ce beneficiile lor:

Portulaca oleracea: Este o plantă suculentă, cu frunze și tulpini bogate în acizi grași Omega-3, vitamine (A, C, E, B) și minerale (potasiu, calciu, magneziu). În medicina tradițională, a fost folosită pentru a trata afecțiuni gastrointestinale, respiratorii și inflamații. 

Portulaca grandiflora: Folosită adesea ca plantă ornamentală, cu flori colorate variate, această specie este comestibilă și poate adăuga un strop de culoare și nutrienți în mesele tale.

Portulaca, folosită ca plantă tămăduitoare încă de pe vremea dacilor 

Pe de altă parte, cercetările de ultimă oră au arătat că Portulaca are un potențial imens pentru producția de hrană și pentru reabilitarea solurilor agricole.

Portulaca poate ajuta la îmbunătățirea calității solului și la prevenirea eroziunii. Este o plantă care se dezvoltă bine în condiții dificile, făcând-o o alegere excelentă pentru zonele aride și sărăcăcioase.

Strămoșii noștri daci o foloseau ca plantă tămăduitoare, sub denumirea „lax”, detaliază specialiștii pe site-ul brgv.ro

În prezent, cercetările fitochimice întreprinse la specia Portulaca oleracea au demonstrat prezența flavonoidelor, alcaloizilor, terpenelor, acizilor organici, acizilor grași, mineralelor și vitaminelor. 

Portulaca are calități nutriționale excepționale și este consumată în mod tradițional în Spania, Grecia, Cipru, Italia, Turcia, China datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3, compuși antioxidanți ca vitamina A, C, E și B.

Iarba grasă este o sursă importantă și de minerale precum potasiu, calciu și magneziu, mai ales când crește în condiții de stres, la care răspunde cu o creștere a concentrației de compuși benefici.

Floarea de piatră este comestibilă, putând fi folosită ca decor pentru diverse preparate culinare datorită coloritului său foarte atractiv.

Mai multe