Uleiuri esenţiale pentru răceală. Te vor ajuta să te relaxezi și să ai o energie pozitivă

22 octombrie 2024 1:00   Sănătate

Raceala este o infecţie virală a nasului şi gâtului, iar cele mai frevente simptome sunt durerile de cap, rinoreea, durerile musculare, febra şi tusea. De ajutor sunt uleiurile esenţiale, care au proprietăţi descongestionante şi induc starea de bine, de calm şi relaxare. 

Uleiurile esenţiale pot fi asociate cu medicamente (antiinflamatoare, descongestionante) pentru un efect accelerat. Cea mai bună metodă prin care le puteţi folosi este inhalarea unui amestec de apă fierbinte în care adăugaţi câteva picături de ulei esenţial. Uleiurile esenţiale pot lupta atât împotriva infecţiilor virale, cât şi a celor bacteriene. 

Eucalipt. Uleiul esenţial de eucalipt are efecte antibacteriene. Beneficiile antivirale şi antifungice permit ameliorarea simptomelor din răceală sau alte afecţiuni respiratorii.

Mentă. Combinaţia uleiului de mentă cu cel de eucalipt poate ameliora sinuzita, dar şi alte simptome de la nivelul cavităţii nazale. Sinuzita poate determina apariţia durerilor de cap puternice sau a ameţelilor, fiind, uneori, destul de gravă. 

Oregano. Uleiul esenţial de oregano are proprietăţi antioxidante puternice, care ajută la tratarea bolilor respiratorii, atât cele de origine bacteriană, cât şi cele virale. Poate inhiba multiplicarea şi acţiunea unor bacterii care duc la infecţia căilor aeriene.

Scorţişoară. Combinaţia de mai multe uleiuri esenţiale mentolate, în care se adaugă şi ulei esenţial de scorţişoară, poate reduce acţiunea viusurilor şi bacteriilor într-o proporţie mare. Acest lucru poate fi datorat şi efectului de încălzire pe care îl are. 

Arbore de ceai. Uleiul de arbore de ceai are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale. Inhalarea acestuia sau aplicarea pe piept în combinaţie cu alte loţiuni poate fi benefică pentru descongestionarea nasului sau ameliorarea tusei.

Lămâie. Uleiul esenţial de lămâie are proprietăţi antibacteriene şi poate ajuta la tratarea răcelii şi a gripei. Mai mult, acesta elimină stresul şi induce starea de bine.

Lavandă. Uleiul de lavandă are proprietăţi antioxidante puternice şi ajută la eliminarea radicalilor liberi. Aceştia din urmă pot slăbi sistemul imunitar. Prin urmare, uleiul de lavandă poate întări imunitatea şi poate lupta împotriva infecţiilor bacteriene şi virale, conform farmaciata.ro.

Mai multe