Vitamina B3, secretul pielii fără pete pigmentare

10 iulie 2024 14:07   Sănătate

Stăm la soare funcţie de pigment, dar nu renunţăm aproape niciodată la expunerea la razele solare şi la bronz, chiar dacă riscăm să stricăm aspectul uniform al pielii, cu pete pigmentare. Uite ce trebuie să faci pentru a avea un bronz uniform

Vestea bună vine de la specialistul brandului Cosmetrice, Emanuela Crina Gheorghiţă, care susţine că utilizarea unei creme cu niacinamidă (vitamina B3) pe timpul verii ajută la uniformizarea tonului pielii şi reducerea riscului apariţiei petelor specifice expunerii la soare, fără a împiedica bronzarea. „Niacinamida aduce mai multe beneficii pielii, favorizând un bronz uniform, prin corectarea zonelor de hiperpigmentare.

De asemenea, acest compus poate proteja pielea de daunele pe care le pot provoca razele ultraviolete, reducând riscul apariţiei arsurilor solare şi deteriorării pielii. Acest lucru poate face bronzarea mai uniformă şi sănătoasă, fără a împiedica procesul natural de bronzare, aşa cum se întâmplă în cazul cremelor cu factor de protecţie UV”, explică dr. farmacist Emanuela Crina Gheorghiţă.

Niacinamida are şi proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, protejând pielea de daunele provocate de razele UV şi reducând roşeaţa şi hiperpigmentarea post-inflamatorie. Potrivit specialistului, ideea că folosirea niacinamidei ar face ca bronzul să dispară mai repede este doar un mit, neexistând, până în prezent, dovezi clare în sprijinul acestei afirmaţii. Mai mult decât atât, alte studii arată că menţinerea unei bune hidratări şi protejarea pielii prin limitarea  expunerii excesive la soare sunt esenţiale pentru păstrarea bronzului.

Necesitatea niacinamidei

„Expunerea la soare implică producerea de melanină şi distribuirea acesteia în celulele pielii. În timp ce razele UVA pătrund adânc în piele, fiind responsabile de bronzarea imediată şi de îmbătrânirea prematură a pielii, razele UVB afectează straturile superficiale şi stimulează melanocitele să producă mai multă melanină, fapt ce duce la bronzare. Melanina este transferată în keratinocite, celulele de suprafaţă ale pielii, unde formează o „pătură” protectoare în jurul nucleelor celulare pentru a proteja ADN-ul de daunele UV. Acesta este mecanismul natural de apărare al pielii împotriva razelor ultraviolete”, susţine Emanuela Crina Gheorghiţă.

Specialistul Cosmetrice oferă şi o explicaţie „de manual” a acestui fenomen: niacinamida, cunoscută şi sub denumirea de vitamina B3, inhibă transferul de melanină de la melanocite la keratinocite, reducând astfel pigmentarea vizibilă şi ajutând la uniformizarea tonului pielii. Spre deosebire de niacinamidă, alte ingrediente, cum ar fi hidrochinona, acidul kojic sau arbutina, inhibă producţia de melanină, afectând astfel bronzarea. 

Mai multe