Vom avea una dintre cele mai călduroase zile de Crăciun din istorie. Câte grade anunță meteorologii

22 decembrie 2023 13:04   Actualitate

Vremea va înregistra o încălzire total neobișnuită în următoarele ore. După episodul de vânt puternic și ninsoare care este în desfășurare în țara noastră, vom asista la o modificare semnificativă a vremii. De altfel, specialiștii vorbesc despre un „fenomen extrem” pentru că în ziua de Crăciun temperaturile vor urca chiar și până la 18 grade Celsius.

14 grade peste normal

Vremea va fi deosebit de caldă de Crăciun la nivelul întregii ţări, iar temperaturile vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade Celsius, anunță meteorologii. 

"Luni, 25 decembrie, de Crăciun, ne aşteptăm la o vreme deosebit de caldă. Vorbim de temperaturi care în întreaga ţară vor fi cuprinse între 8 până la 17 grade Celsius, ceea ce înseamnă un salt semnificativ, cu 14 grade peste ceea ce ar fi normal”, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, scrie Agerpres.

Temperaturile anormal de ridicate se vor menține în cele trei zile de Crăciun cu precădere pentru luni și marți. Vântul își va face simțită prezența însă nu va sufla cu putere.

„Vor mai fi posibile intensificări de vânt şi în zonele mai joase de relief, cu viteze de 45 - 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafale de 70 - 90 km/h. Cu siguranţă şi marţi, 26 decembrie, la scara întregii ţări ne aşteptăm la valori de 12 - 16 grade Celsius, cu 15 - 16 grade în Capitală. Într-adevăr, vom avea un Crăciun cald, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în ultimii ani să avem, să vorbim de perioada sărbătorii Crăciunului şi a trecerii dintre ani de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Practic, şi ultimele ierni ne-au adus în această perioadă o vreme mai caldă, cel puţin în zonele mai joase de relief, şi, din păcate, fără strat de zăpadă", a precizat Elena Mateescu, potrivit Agerpres.

Căldura de la Crăciun, „un fenomen extrem”

Climatologul Roxana Bojariu a declarat la Digi 24 că fenomenul de încălzire din zilele de Crăciun este unul extrem.

Vom avea o încălzire foarte accentuată și până la urmă încălzirea aceasta este un fenomen extrem. Fluctuațiile sunt normale, însă amplitudinea lor este din ce în ce mai mare și contrastele sunt mari, trecerile sunt destul de rapide. Toate aceste lucruri pot fi explicate prin cantitatea sporită de energie care rămâne în sistem ca urmare a încalzirii globale și atunci manifestările de vreme, altfel obișnuite pentru locul și timpul din an în care ne aflăm, sunt alimentate cu o cantitate mai mare de energie și manifestările sunt într-un grad mai mare de severitate”, a mai spus Roxana Bojariu.

Mai multe