#Exclusiv Click!

Cum să alegi facultatea potrivită pentru tine! Psihologul Alice Macrina Cucu ne dezvăluie secretul: „Nu recomand înscrierea la o facultate doar de dragul de a-ți ocupa timpul”

10 septembrie 2023 10:20   Interviurile Click!

Problema abandonului universitar în România este tot mai îngrijorătoare. Rapoartele efectuate în acest sens ne trag un semnal de alarmă, mai ales că de curând Universitatea din București a scos la concurs peste 8.000 de locuri la programele de licență și master. De pildă, există programele de master din cadrul Universității unde au aplicat doar 5 persoane, iar sesiunea de toamnă nu pare să ne aducă vești mai bune. Alături de specialista Alice Macrina Cucu discutăm despre cum pot tinerii să își aleagă facultatea potrivită pentru ei.

Alice Macrina Cucu este psiholog, trainer și coach de carieră, consilier pentru găsirea și practicarea vocației. În prezent dezvoltă și susține programe transformaționale pentru adulții care își caută vocația și împlinirea în relații și viața personală.

Cum pot tinerii să își aleagă facultatea ideală

Universitatea din București scoate la concurs peste 8.000 de locuri la programele de licență și master. Așadar, foarte multe locuri au rămas neocupate în prima sesiune de admitere. Conform studiilor, abandonul universitar în România a atins niveluri îngrijorătoare, mai ales că mulți studenți renunță chiar încă din primul an. Nu e deloc ușor să îți alegi drumul în viață. Alice, aș vrea să știu cum pot tinerii, studenți aflați la început de drum, să ia decizia corectă în privința facultății și carierei? La ce este nevoie sa fie atenți și ce să ia în considerare când iau o astfel de decizie?

În mod optim, alegerea facultății ar trebui să vină ca un pas firesc în construirea unei cariere - să fie baza teoretică de studii pe care orice tânăr ar fi indicat să o aibă. Dar când tânărul nu știe în ce domeniu își dorește să iși construiască cariera, atunci urmarea unei facultăți nu îl va clarifica prea mult.

Întâi de toate, nu există decizia „corectă" ci mai degrabă „alegerea potrivită" pentru tine, la acel moment, la final de liceu, de exemplu. Dacă nu știi ce facultate ți se potrivește atunci ți-aș recomanda să începi să te duci în mai multe industrii/proiecte ca să îți cunoști mai bine abilitățile și să îți dai seama ce îți place să faci și ce nu, să ajungi la o cunoaștere amănunțită a listei tale de plusuri de minusuri, de lucruri pe care le faci cu ușurință, cu bucurie și te încarcă cu energie. Implicarea poate fi, de exemplu, sub formă de voluntariat, internship, job, activități plătite sau neplătite, în paralel sau succesiv. Nu recomand înscrierea la o facultate doar de dragul de a-ți ocupa timpul dacă acea facultate nu este cu adevărat subiectul tău de interes pe care vrei să îl studiezi și practici pe viitor. Mai bine îți iei 1 an de explorare și autocunoaștere prin practică conștientă în diferite industrii: IT, hoteluri, restaurante, imobiliare, cafenele, logistică, e-commerce, ș.a.m.d.

Prima atenție trebuie acordată abilităților și capacităților proprii. Să poti răspunde clar și concret la întrebarea „ce mă pricep să fac cu ușurință și bucurie?", este primul și cel mai important pas de luat în considerare la început de carieră. Apoi ar mai fi ceea ce ai experimentat practic și domeniul de activitate în care te poți pune cel mai bine în valoare...Pentru că, de exemplu, aceleași abilități de comunicare și relaționare le poți folosi și în vânzări și în domeniul ospitalității. Dar până nu te implici direct în diferite domenii, nu o să știi sigur care este decizia potrivită pentru tine.

Sub ce formă, te-ai vedea practicând ceea ce iți place, încat să fie util și altora?" Este o întrebare la care merită să reflectezi nu doar o zi, ci chiar mai multe. Cu cât mai util este altora cu atât mai bine plătit va fi.

„Ce te-ai vedea făcând în fiecare zi din care să fii plătit?”

În același timp aș vrea să ne spui cum pot fi părinții și apropiați alături de tineri atunci când își aleg drumul în viață? Cum le pot oferi sprijinul necesar? Mulți părinți știm că le impun copiilor ce studii sa urmeze.

Sprijinul familiei în această direcție ar trebui să înceapă cel puțin din perioada liceului și ar putea să constea întâi de toate cu discuții plecând de la întrebări precum: „ce subiect îți place cel mai mult dintre cele de la școală?

„ce subiect/domeniu ți-ar plăcea să studiezi (și apoi să practici) în profunzime?"

„ce te-ai vedea făcând în fiecare zi din care să fii plătit?

O altă formă de sprijin este ca părintele să îl ducă efectiv pe adolescent în diferite medii de lucru: într-un birou de avocat/arhitect, într-o fabrică, într-un cabinet medical, locuri cât mai variate prin care adolescentul poate să înțeleagă concret ce presupune un loc de muncă din acel domeniu. După astfel de vizite trebuie să stați de vorbă și să trageți concluzii: ce i-a plăcut, de ce, ce nu i-a plăcut și de ce. Tu ca părinte trebuie să vezi ce au în comun preferințele lui, să-l ajuți să-și înțeleagă calitățile și cum le poate folosi în diferite domenii. Adolescentul are nevoie de părinții lui, mai ales în această perioadă, pentru a-l ajuta să discearnă între ceea ce este la modă - ca activitate profesională - și ceea ce i se potrivește lui specific.

Dacă un tânăr realizează că facultatea pe care o urmează nu îș împlinește și este complet demoralizat și confuz, ce poate face?

Dacă te afli într-o astfel de situație, nu este nicio rușine să te oprești din acele studii și să începi o facultate pe subiectul care te împlinește. Totuși, nu face o o schimbare doar de dragul schimbării, așa că măcar a doua oară, să iei o decizie bazată pe câteva criterii clare: abilități, talente, interese, experimentare practică. În cea mai mare parte a timpului este vorba de starea, atitudinea și încrederea în tine însuți încât să ajungi unde îți dorești, mulțumit și împlinit din punct de vedere profesional.

Mai multe