INTERVIU Chris Norman, îndrăgostit de țara noastră: „Publicul român este unul cald”. Artistul concertează la Cluj, pe 15 iunie

7 iunie 2023 13:12   Interviurile Click!
Ultima actualizare:

Chris Norman (72 de ani) revine în România, pe 15 iunie, la BT Arena din Cluj Napoca. Fostul solist și chitarist al trupei Smokie va încânta publicul românesc cu hiturile sale celebre, „Living Next Door To Alice”, „Mexican Girl”, „Stumblin’ In”, „I’ll Meet You At Midnight” sau „Midnight Lady”. Click! a stat de vorbă cu artistul și a aflat ce părere are acesta despre România, ce înseamnă succesul pentru el și cum arată o zi obișnuită din viața unui artist de asemenea calibru.

Click!: Ce știi despre muzica românească? Dar despre România, pentru că vei cânta pentru a patra oară la noi? Te leagă ceva special de țara noastră?

Chris Norman: Mi-e teamă că nu știu prea multe despre muzica românească. Dar am cântat de mai multe ori în România, pentru prima dată în 1983. De fiecare dată am fost primit foarte bine. Publicul român este unul foarte cald și avizat. Este cunoscător de muzică de calitate.

Ai lansat un album de cover, Rediscovered Love Songs”. Te rugăm să ne vorbești despre acest nou proiect.

Ideea a fost să înregistrez melodiile de dragoste celebre ale altor artiști, dar în versiunea mea. Aveam o listă lungă de piese pe care, în cele din urmă, am redus-o la 12 dintre cântecele mele preferate. Am petrecut mult timp în studioul meu, în pandemia de Covid-19, și am făcut albumul.

Există mulți artiști din generația ta care au rămas populari cu publicul de pretutindeni. Dar cum cucerești inimile tinerilor?

Pot să fac doar muzica pe care o simt potrivită pentru mine și sper că oamenilor le place asta, în general. Dar există si multi tineri care devin fani, iar asta e fantastic!

Se spune că ai fost influențat de Elvis Presley, Bob Dylan, Beatles, Little Richard sau Rolling Stones. În ce constau, practic, aceste influențe?

Am crescut cu muzica din anii '50 și '60 și influența acelor artiști și melodii a fost importantă. A fost un moment special pentru muzică.

Chris Norman: „Sunt o persoană timidă”

Ce nu știm despre tine sau, mai exact, ce ți-ai dori să fi fost întrebat vreodată de un jurnalist și să nu fi avut ocazia să răspunzi?

Sunt o persoană destul de timidă, care trebuie să facă un efort pentru a socializa, iar performanțele m-au ajutat în acest sens.

Ți-ai început cariera muzicală în anii '60. Cum evaluezi acești ani retrospectiv? A existat mai multă spontaneitate, mai mult spectacol decât afaceri?

Când mi-am început cariera în industria muzicală, era foarte diferit față de acum. Majoritatea oamenilor care au lucrat în case de discuri au avut un background muzical, în timp ce acum sunt, de obicei, dintr-un mediu de afaceri, ceea ce face ca perspectiva lor să fie foarte diferită.

Care consideri că este cel mai mare succes al tău? Este el capabil să schimbe viața omului?

Începutul succesului meu a fost cu Smokie, care a pus bazele pentru tot ce am făcut de atunci. Evident, succesul îți schimbă viața în ceea ce privește recompensa financiară și recunoașterea, dar sper că sunt în continuare aceeași persoană.

Ai regretat vreodată că ai ales profesia de muzician? Dacă cineva ți-ar lua muzica, ce altă cale ai urma?

Nu, nu am regretat niciodată că am ales muzica, cred că m-am născut să fac asta. Dacă nu aș fi putut să fac asta, nu știu la ce m-aș mai fi priceput.

Cum te descurci cu popularitatea ta? Care sunt aspectele pozitive și negative?

Nu mă gândesc la popularitate. Am început să fiu cunoscut acum vreo 45 de ani, așa că m-am obișnuit cu acest mod de viață până acum. Nu te face special. Feedback-ul bun pe care îl primești de la public este foarte plăcut, iar partea negativă sunt călătoriile.

Ai plecat de la Smokie cu peste treizeci de ani în urmă, dar ești încă puternic asociat cu trupa. Ți se pare enervant sau poate nu te deranjează?

Cred că oricine a început într-o trupă este întotdeauna asociat cu ea, de exemplu Paul McCartney (cu Beatles) sau Sting (cu The Police). Este pur și simplu natural, nu mă supară deloc, atâta timp cât eu pot face încă muzică de calitate.

De obicei, răspunzi evaziv la întrebările despre plecarea de la Smokie. De ce?

Eu nu am fost niciodată evaziv cu asta. Pur și simplu mi s-a părut un lucru bun în acel moment.

Nu ai oprit ritmul de mulți ani, călătorind și susținând concerte în întreaga lume. Nu este prea obositor?

Posibil. Dar am, de asemenea, mult timp liber și fac alte lucruri, cum ar fi să scriu și să înregistrez melodii.

Ce te face să rămâi într-o formă atât de bună? Exercițiile, dieta sau poate faptul că faci ceea ce îți place?

Poate că a face ceea ce-mi place ajută. Dar încerc să fac și mișcare. Mănânc destul de mult ceea ce îmi place, dar nu beau prea mult.

Ești o persoană fericită și împlinită? Dacă ai putea întoarce timpul, ai schimba ceva în viața ta? Ai alege o altă cale?

Nu cred că cineva este complet fericit tot timpul. Dar eu sunt destul de fericit și foarte norocos și privilegiat. Există întotdeauna lucruri în viață, cred, pentru cei mai mulți oameni, pe care le-ar putea face diferit.

Ce faci când nu ai concerte? Cum este viața ta după program” și ce fel de bunic ești?

Mă relaxez, dorm mult, mă uit la filme, la TV, fac exerciții, mănânc, citesc. Ar trebui să le adresați nepoților mei această ultimă întrebare.

Cele mai faimoase hituri ale tale sunt I'll Meet You at Midnight, Living Next Door to Alice și Stumblin in”, cu Suzy Quatro. Legenda urbană spune că Next Door to Alice a fost inspiratã de una dintre vecinele tale, care era o doamnă de 86 de ani. Este adevărat?

Nu a fost inspirată de ea, dar este adevărat că în momentul în care am înregistrat-o a fost un hit.

Ai început să cânți la chitară de la o vârstă fragedă. Care dintre copiii tăi te urmeazã în a deveni un muzician?

Am început să cânt la chitară când aveam 13 ani. Patru dintre copiii mei au talent muzical și cântă la diverse instrumente. De asemenea, doi dintre nepoții mei, dar nu știu dacă vor deveni muzicieni profesioniști sau nu.

Urmărești scena muzicală internațională? Ai trupe sau interpreți preferați?

Ascult foarte multă muzică, din tot felul de genuri. Există unii artiști mari în zilele noastre, precum Adele, Ed Sheeran, Imelda May, James Bay, Rag'n'Bone Man etc.

Mai multe