Câteva sfaturi pentru a-ți proteja și pregăti grădina pentru iarnă
Doar pentru că dorința de a ieși afară nu mai este la fel de prezentă, pentru că s-a instalat frigul, nu înseamnă că trebuie să-ți părăsești grădina pe timpul iernii. Dimpotrivă, trebuie să fie bine pregătită pentru acest sezon și există anumite lucruri pe care le poți face pentru grădina ta.
Gesturi simple care îți protejează grădina
❖ La sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, grădina ar trebui curățată de orice buruieni sau plante moarte.
❖ Culege ultimele legume din grădină, napi, sfeclă, praz, pentru a nu le lăsa să moară de frig.
❖ Sfârșitul lui noiembrie, chiar începutul lui decembrie, dacă temperaturile sunt încă pozitive, sunt cele mai bune momente pentru a folosi compostul, astfel va avea timp să se descompună și să-și elibereze nutrienții în sol, iar primăvara pământul va fi pregătit să primească noile semințe și plante.
❖ Ocupă-te de sol. Este momentul când îl poți plivi sau ara, cu o cazma, dacă terenul nu este foarte întins. În cazul în care deții o bucată de teren mai extinsă, poți lua în calcul achiziționarea unui motocultor care îți poate ușura mult munca. Plivirea și decompactarea pământului fac posibilă reînnoirea solului. Apoi izolează-l cu mulci natural: paie sau frunze moarte. Sau alege o folie de protecție anti-îngheț.
Ce plantezi și ce tai?
❖ Nu doar primăvara plantăm copaci, arbuști și flori. În noiembrie, poți planta soiuri de foioase precum fagul, mesteacănul sau arțarul. Este momentul potrivit pentru a planta usturoi în grădina de legume, dar și plante de primăvară precum brândușe, lalele, narcise, iriși.
❖ În decembrie, este momentul să îngrijești copacii și arbuștii din grădina ta. Dacă alegi să plantezi unii noi, este mai bine să sapi o groapă mai degrabă adâncă, decât una largă. Adâncimea acesteia ar trebui să fie de două ori înălțimea rădăcinilor plantei pe care o plantezi, apoi umple cu un pământ bun. Rădăcinile plantei se vor prinde mai în adâncime și astfel va deveni mult mai repede autonomă.
❖ Protejează plantele, florile și arbuștii pentru a nu fi prinse pe nepregătite de vreme rece sau ger. Mută-le la interior pe cele pe care le poți deplasa, pentru celelalte folosește folie anti-îngheț.
❖ Îngrijește gazonul, acesta trebuie întreținut corespunzător înainte de apariția primului îngheț. Primul pas este să îndepărtezi buruienile și frunzele moarte care sufocă iarba. Profită de ocazie pentru a-l ventila prin scarificare. Apoi, efectuează ultima cosire din an, lăsându-l la o înălțime de 4 până la 5 cm. Poți adăuga îngrășământ acolo unde iarba lipsește, astfel te vei putea bucura de un gazon frumos când temperaturile sunt mai blânde
❖ Nu aștepta înghețul înainte de a tunde gardurile vii care structurează grădina. Dacă le tai înainte de sosirea înghețului, ele vor putea avea puterea să reziste frigului.
Pregătește grădina de legume
Optează pentru o acoperire curată și sănătoasă a straturilor din grădina de legume. Paiele oferă multe avantaje. Cele din cereale sunt bogate în compuși care împiedică creșterea buruienilor. Acoperă zona rezervată legumelor cu un strat de până la 20 cm grosime. De asemenea, poți să acoperi și solul de sub legumele deja plantate, precum varza sau prazul. Paiele vor fi colonizate treptat de microorganisme și ciuperci benefice. Primăvara, solul de dedesubt va fi deja mai puțin compactat și singurul lucru care îți va mai rămâne de făcut este să treci cu o greblă peste el pentru a-l afâna.
Pregătirea și amenajarea grădinii tale pentru iarnă reprezintă un lucru important dacă vrei ca aceasta să supraviețuiască zilelor reci și, mai ales, dacă vrei să te bucuri din plin de ea în anul ce urmează.