Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România
Aproape nicio afacere care vrea să conteze în piața pe care activează nu poate exista fără o componentă online. Iar aici intră în scenă specialiștii IT - fie că vorbim despre programatori, administratori de rețele, softuri contabile, furnizori de servicii de protecție, mentenanță sau stocare de date -, fără de care nu ar exista componenta digitală a niciunei afaceri.
Este lesne de înțeles că orice greșeală făcută pe această zonă, oricât de mică ar fi ea, poate duce la prejudicii enorme pentru companie. Erori, omisiuni, inadvertențe, toate pot avea repercusiuni grave, chiar dacă sunt făcute fără intenție.
De aceea, interesul IT-iștilor pentru a se pune la adăpost de orice eveniment neplăcut care ar putea genera plata unor despăgubiri semnificative este tot mai mare. Iar companiile de asigurări vin cu cea mai bună soluție pentru astfel de situații - o asigurare profesionala IT.
În România, există mai multe domenii de activitate în care încheierea unei asigurări de răspundere profesională este reglementată prin lege (așa-numita asigurare de malpraxis), aceasta fiind obligatorie. Iar în această categorie intră și specialiștii din zona IT, pe lângă cei din domeniul medical, cel al construcțiilor sau cei din domeniul financiar și judiciar.
Asigurarea profesionala pentru domeniul IT poate fi încheiată de orice persoană fizică autorizată (PFA), microîntreprindere, SRL sau SA, adică orice tip de companie care activează în domeniu, indiferent de forma juridică sau de cifra de afaceri. Polița de răspundere IT acoperă servicii specifice din domeniu, de la proiectare, furnizare si întreținere software/hardware, la servicii de consultanță, de tip cloud (stocare, găzduire, dezvoltare de aplicații sau site-uri) sau de externalizare.
Acest tip de poliță trebuie să acopere mai multe categorii de riscuri. Deși prima situație luată în calcul este riscul de atac cibernetic și scurgerea de informații confidențiale sau date cu caracter personal, o poliță în domeniul IT este necesară și în cazul în care dezvoltarea unui produs nu a fost la standardul cerut, sau pentru asigurarea echipamentelor și a angajaților.
Așadar, în cazul în care un furnizor de servicii IT face o greșeală care generează pierderi pentru compania parteneră, aceasta are dreptul la despăgubiri, inclusiv plata cheltuielilor de judecată, în cazul în care se ajunge în instanță, sau reparații ale imaginii și reputației, în cazuri de mare amploare. O asigurare de răspundere profesională IT acoperă toate aceste situații, și nu numai atât. Pe listă mai pot fi adăugate daunele provocate de atacuri cibernetice, daune provocate de erori umane sau situații de omisiune, greșeală sau neatenție, care pot prejudicia activitatea firmei.
Într-o asigurare IT pot fi incluse, de asemenea, asigurări pentru angajații din domeniul IT, asigurarea clădirilor și a infrastructurii IT și asigurarea echipamentelor electronice. Leader Team Broker, de exemplu, oferă polițe ce includ răspundere profesională (Professional indemnity /Errors and Omissions), răspundere generală ( Public/General liability), Cyber (Cyber și Cyber crime) și răspunderea angajatorului (Workers Compensation/Employers Liability). Polița include şi plata amenzilor GDPR ca urmare a unui atac cibernetic.
Limitele de răspundere se stabilesc în funcţie de nevoile fiecărei companii, iar acestea se pot încadra între 100.000 euro și 25 milioane de euro, în funcţie de gradul de risc şi expunere.
Preţurile unei astfel de asigurări încep de la 550 euro/an.