Cum este diagnosticată osteoporoza?

20 octombrie 2022 13:28   Advertoriale
Ultima actualizare:

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin fragilitatea țesutului osos, care capătă un aspect spongios, ca de burete. În stadii avansate, boala poate provoca deformări ale oaselor sau chiar fracturi, cel mai frecvent ale coloanei vertebrale, șoldului sau antebrațului.

Osteoporoza este de cele mai multe ori asimptomatică, fapt care face ca boala să fie descoperită în momentul în care fracturile deja s-au produs, în urma unor accidentări minore.

Pe măsură ce afecțiunea avansează, apar deformări ale coloanei și poate fi remarcată o scădere în înălțime, iar în unele cazuri pot să apară și dureri persistente.

Vârsta peste 65 de ani, bolile digestive care duc la malabsorbția calciului și a fosforului, greutatea prea mică, stilul de viață dezechilibrat și afecțiunile sau tratamentele care duc la o scădere a nivelurilor de estrogen la femei, respectiv de testosteron la bărbați sunt câțiva dintre factorii de risc care conduc la apariția bolii. Osteoporoza se manifestă la ambele sexe, dar în special la femei, după instalarea menopauzei.

Poate te interesează: Cum poți să trăiești peste 100 de ani? Un celebru medic român a dezvăluit secretul

Cum se realizează diagnosticul?

Diagnosticul se realizează prin osteodensitometrie, o investigație care evaluează densitatea minerală osoasă. Numită și analiză DXA, este un examen imagistic prin absorbțiometrie cu energie duală cu raze X, care măsoară precis densitatea osoasă și riscul de fractură. Procedura nu este dureroasă și nu prezintă riscuri pentru pacient, doza de radiații fiind mică.

Prin această investigație este măsurată densitatea osoasă la nivelul coloanei lombare, colului femural sau șoldului total și al antebrațului, iar rezultatul este obținut pe loc.

Investigația este recomandată tuturor femeilor cu vârsta peste 65 de ani și bărbaților peste 70 de ani, în lipsa factorilor de risc și a simptomelor. De asemenea, procedura este indicată și pentru femeile aflate la menopauză, cu factori de risc pentru osteoporoză, dar și pentru persoanele care au suferit fracturi de fragilitate, care apar în urma unor traumatisme minore sau chiar atraumatice, în urma tusei, spre exemplu.

Analiza DXA este utilizată cu succes și pentru monitorizarea evoluției bolii și a eficienței tratamentului recomandat. Astfel, osteodensitometria poate fi repetată în fiecare an sau la un interval stabilit de medicul reumatolog sau endocrinolog.

Pentru ameliorarea simptomelor și pentru a încetini evoluția bolii, pacientul trebuie să urmeze tratamentul medicamentos recomandat și să adopte un stil de viață sănătos, care presupune mișcare în aer liber, alimentație echilibrată, bogată în calciu, și renunțarea la fumat.

Vezi și: Iată meniul pentru o viaţă de 100 de ani! Ce alimente nu se regăsesc în listă

La 20 octombrie este marcată Ziua mondială a osteoporozei, eveniment menit să atragă atenția asupra importanței screeningului pentru descoperirea osteoporozei înainte de apariția complicațiilor redutabile ale acestei boli – fracturile.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe