Iată meniul pentru o viaţă de 100 de ani! Ce alimente nu se regăsesc în listă

Ultima actualizare:

Încă din cele mai vechi timpuri, omul şi-a dorit să descopere leacul împotriva bătrâneţii. Ştiinţa modernă vine în ajutorul nostru, iar nutriţioniştii australieni, americani, francezi şi britanici au stabilit ce alimente trebuie consumate în mod regulat pentru o sănătate de fier şi o viaţă îndelungată.

Ce alimente au fost incluse pe lista longevității. Foto: Shutterstock
Ce alimente au fost incluse pe lista longevității. Foto: Shutterstock

Dacă aveaţi nevoie de un motiv în plus să includeţi în dieta zilnică o bucată de ciocolată, acest studiu vă sare în ajutor, cu o condiţie, ciocolata să fie neagră, informează tabloidul britanic Daily Mail. Cercetători din mai multe ţări au inclus ciocolata neagră în ”meniul longevităţii” alături de alte dulciuri, însă au eliminat complet carnea roşie din meniul persoanelor care vor să trăiască 100 de ani.

Ce alimente au fost eliminate complet

Nutriţioniştii recomandă de asemenea să facem o pauză zilnică de cel puţin 12 ore între alimentele pe care le consumăm din plăcere. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au studiat sute de studii şi analize realizate în ultimii zece ani de colegii lor din întreaga lume şi au realizat în premieră un catalog de produse recomandate pentru a prelungi cu succes viaţa. În acest ”meniu pentru vârsta de 100 de ani” intră şi carnea de peşte şi cea de pui, însă într-o cantitate destul de redusă, iar carnea roşie şi mezelurile au fost eliminate total, alături de zahăr şi cerealele procesate.

image

De unde ne asigurăm proteinele?

Cercetătorii spun cele mai sănătoase proteine provin din plante şi trebuie să constituie 15% din meniul zilnic. Însă pentru a ne asigura necesarul proteic trebuie să avem în meniu linte, năut, fasole, fasole neagră, peşte şi carne de pui. Atât peştele cât şi puiul trebuie preparate la grătar. În cazul alimentelor vegetale, fierturile sunt modul ideal de preparare.

De unde provin grăsimile necesare?

Fără grăsimile necesare, corpul nostru nu funcţionează corespunzător. De aceea 30% din meniul pentru vârsta de 100 de ani o constituie aportul de grăsimi. Obţinem grăsimile necesare bunei funcţionări a organismului nostru din ulei de măsline, nuci, avocado, seminţe de Chia, ciocolată neagră şi nucă de cocos.

image

Carbohidraţii neprocesaţi

Nu mai puţin de 55% din meniul recomandat de specialişti este reprezentat de carbohidraţii neprocesaţi. Aici intră în mod indiscutabil: făina integrală, pâinea, orezul maro, pastele, lintea, orzul şi ovăzul, quinoa, cartofii, legumele şi tărâţele. În majoritatea cazurilor, acestea pot fi consumate sub formă de fierturi sau de păsat.

Cum trebuie să arate un meniu zilnic echilibrat?  

Cercetătorii au stabilit că ziua trebuie împărţită în cinci mese. Astfel se recomandă consumarea a cinci varietăţi de fructe şi legume, în fiecare zi. Aici se iau în considerare şi produsele proaspete, îngheţate sau la conservă. Garniturile fiecărei mese trebuie alcătuite din cartofi, pâine neagră, orez sau paste.

Nu se recomandă combinarea carbohidraţilor din categorii diferite şi nici să asociaţi cartofii cu pâinea neagră, de exemplu. Sunt recomandate 30 de grame de fibre pe zi, iar asta înseamnă că mâncaţi de 5 ori pe zi fructe şi legume, mâncaţi 2 biscuiţi din cereale integrale, mâncaţi două felii de pâine neagră sau consumaţi un cartof copt cu tot cu coajă. Laptele de soia este ideal dacă doriţi să înlocuiţi de la o zi la alta chefirul, iaurtul, sana sau paharul cu lapte.

Este bine să mâncaţi fasole de mai multe ori pe săptămână, peşte de cel puţin două ori pe săptămână, ouă din trei în trei zile şi în zilele active să începeţi ziua cu o banană. Alegeţi uleiul de măsline în salate în locul celui din floarea soarelui şi beţi 6-8 pahare de apă pe zi. Adulţii nu trebuie să consume mai mult de 6 grame de sare pe zi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
horoscop jpeg
6 jpg
femeie trista jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net