Temeri pe care orice antreprenor trebuie să le depășească pentru a reuși în afaceri

8 iunie 2022 19:58   Advertoriale

Teama de eșec ocupă primul loc în topul celor mai important obstacole pentru antreprenorii aflați la început de drum, alături de alte teme care blochează căutarea soluțiilor.

Ca antreprenor, chiar și atunci când o decizie este bazată pe un motiv rațional și logic, există o frică de eșec ce vine cu orice decizie de business. Pentru a înțelege concret ce sunt temerile și cum pot fi folosite constructiv, îți prezentăm în acest articol câteva dintre fricile comune pe care le au antreprenorii la început de drum.

1. Teama de eșec

În ciuda numărului tot mai mare de români care se îndreaptă spre domeniul antreprenoriatului, frica de eșec rămâne una dintre barierele semnificative cu care ei se confruntă, în special în perioada de început a afacerii.

Ca și freelancer, atunci când decizi să îți deschizi un PFA, cu siguranță ești conștient că teama de eșec poate să îngreuneze dezvoltarea activității tale, mai ales atunci când vezi eșecul doar dintr-o perspectivă negativă. Desigur, teama de eșec poate fi justificată în situația în care se bazează pe informații și dovezi clare ce prevestesc nereușita unui proiect, dar, cu toate acestea, nu trebuie să lăsăm teama nefondată să ne afecteze afacerea. Astfel, de fiecare dată când simți o anxietate în acest sens, încearcă sa vezi eșecul și din alte perspective, precum: 

  • prilejul de învățare. Fiecare eșec reprezintă deprinderea unei lecții importante care te va ajuta în viitor atât din punct de vedere al dezvoltării mentalității de antreprenor, cât și din punct de vedere al dezvoltării afacerii.
  • impactul pozitiv asupra viitoarelor proiecte de afaceri. Atunci când un plan sau un proiect nu decurge așa cum te-ai gândit, poți să analizezi lucrurile care nu au mers cum trebuie și să încerci să găsești soluții alternative, îmbunătățite, pentru proiectele din viitor.

2. Teama de incertitudine

Incertitudinea este prezentă în antreprenoriat nu numai la începuturile unei afaceri, ci pe toată perioada de activitate, întrucât mediul extern este unul extrem de incert și dinamic și nu poate fi influențat de antreprenori.

Pentru a scăpa de incertitudinea funcționării afacerii tale în aceste vremuri dinamice, o soluție este să faci o analiză SWOT a afacerii care să te ajute să identifici punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările cu care se confruntă business-ul tău. Această analiză este potrivită atât în cazul în care ești antreprenor și administrezi o entitate de tip SRL, cât și în situația în care ai un PFA.

Acolo unde găsești loc de îmbunătățiri, stabilește un plan de acțiune care să transforme aceste puncte slabe în puncte tari și astfel poți să privești încrezător spre viitor și să îți setezi ca obiectiv dezvoltarea afacerii tale din PFA în SRL.

O modalitate de a scăpa de punctele slabe ale afacerii tale este să investești în modernizarea sau în îmbunătățirea unor procese. Poți să achiziționezi noi mijloace fixe sau să investești în tehnologii inovative care să contribuie la dezvoltarea afacerii tale. Pentru asta, în cazul în care nu dispui de suficient capital propriu necesar unei investiții, poți să apelezi la un credit pentru PFA care să acopere toate cheltuielile necesare. Poți obține până la 115.000 de lei pe o perioadă cuprinsă între 12 și 36 de luni și afli imediat de pe site dacă ești eligibil pentru împrumut.

3. Teama de respingere

Teama de respingere împiedică mulți antreprenori să își îndeplinească obiectivele, în special când acest proces presupune un parteneriat sau suport din surse externe și este cel mai des întâlnită atunci când vorbim de finanțare.

Dacă îți dorești să faci o investiție sau ai o idee care crezi că ar ajuta la dezvoltarea afacerii tale, este important să știi că poți să îți finanțezi afacerea prin mai multe modalități. Cea mai întâlnită sursă de finanțare în România sunt băncile. Totuși, în situația în care ai un PFA și  afacerea ta nu corespunde criteriilor solicitate de bancă, poți să apelezi la împrumuturile oferite de IFN-uri, deoarece în acest caz procesul nu este unul foarte complex și există mai multe șanse de a primi finanțarea dorită. Ai în vedere că un credit luat de la un IFN, deși mai ușor de obținut, este mai scump.

4. Teama de a nu fi suficient de bun

Fiind la început de drum într-un mediu în care există diverși concurenți aflați pe piață de mult timp și, deci, cu mai multă experiență, teama de a nu fi suficient de bun este un sentiment normal. Este important, totuși, să îți amintești că toate afacerile s-au aflat la un moment dat la început, iar experiența vine odată cu trecerea timpului. Ca să devii din ce în ce mai bun trebuie să înveți din greșelile tale și ale altora și astfel vei găsi mereu soluții și idei inovatoare pentru dezvoltarea afacerii tale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Mai multe