Cum ne influențează viața modul în care gândim. Cum să ai succes pe toate planurile
Gândirea pozitivă nu înseamnă să ignori situațiile dificile din viață. Mai degrabă, înseamnă să abordezi aceste situații într-un mod constructiv și optimist. Este vorba despre a avea încredere că lucrurile bune se pot întâmpla, în loc să te concentrezi pe posibilitățile negative. Iar gândirea pozitivă te poate ajuta să ai succes în viață.
De ce este importantă gândirea pozitivă
Începutul gândirii pozitive adesea implică practica de a vorbi cu tine însuți și se referă la gândurile pe care le ai în minte, chiar dacă nu le spui cu voce tare. Aceste gânduri pot fi fie pozitive, fie negative. Unele dintre ele pot fi rezultatul raționamentului și a logicii, în timp ce altele pot proveni din percepții greșite sau așteptări nerealiste, potrivit mayoclinic.org.
Dacă majoritatea gândurilor tale sunt negative, tendința ta este să ai o perspectivă pesimistă asupra vieții. Pe de altă parte, dacă gândurile tale sunt în mare parte pozitive, probabil ești un optimist - cineva care practică gândirea pozitivă.
Gândirea pozitivă aduce multe beneficii sănătății potrivit studiilor. Aceasta duce la creșterea duratei de viață, șanse mai mici de a dezvolta depresie, o rezistență mai mare la boli, o mai bună sănătate cardiovasculară și un risc redus de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.
Una dintre teoriile potrivit căreia gândirea pozitivă are beneficii pentru sănătate este că faptul că o viziune pozitivă permite să faci față mai bine situațiilor stresante, ceea ce reduce efectele nocive ale stresului asupra sănătății organismului.
Gândirea negativă ne afectează profund
Desigur, pe de cealaltă parte, gândirea negativă s-a demonstrat că poate avea un impact semnificativ în viețile noastre, întrucât duce la stări de anxietate și depresie, lucruri care afectează relațiile cu ceilalți, calitatea vieții, perfomanțele de lucru și orice alt domeniu al vieții.
Ce rol joacă autoeficacitatea în gândire
Autoeficacitatea se referă la convingerea noastră că suntem capabili să ducem la bun sfârșit o sarcină sau să rezolvăm o problemă specifică. Gândirea noastră are un impact semnificativ asupra acestui sentiment de competență. Atunci când suntem optimiști și avem încredere în propriile abilități, suntem mai motivați să depunem efort și să ne ținem de sarcini, chiar și în fața dificultăților, potrivit thrivegloval.com.
Cum să gândești pozitiv
Transformarea gândirii negative în una pozitivă poate fi realizată printr-un proces simplu, dar necesită timp și practică pentru a deveni un obicei. Iată câteva modalități cheie de a dezvolta o gândire mai optimistă
Identifică domeniile din viața ta în care gândești de obicei în mod negativ și încearcă să găsești măcar un lucru bun în toată acea situație pe care o poți vedea catastrofală. De fiecare dată când ai tendința să gândești negativ, amintește-ți de acele lucruri bune din acea situație.
Oprește-te periodic în timpul zilei pentru a-ți evalua gândurile. Dacă gândurile sunt în principal negative, încercă să le înlocuiești în mod activ cu ceva bun.
Permite-ți să zâmbești și să râzi, mai ales în momentele dificile. Căută umorul în situațiile de zi cu zi pentru a reduce stresul.
Fă exerciții fizice regulat, adoptă o dietă sănătoasă, dormi suficient și învăță tehnici de gestionare a stresului pentru a vă îmbunătăți starea de spirit.
Fii blând și încurajator cu tine însuți. Fă afirmații pozitive, spune-ți lucruri frumoase. Când ai gânduri negative, evaluează-le rațional și găsește aspectele pozitive ale vieții pentru a te concentra.