3 rețete de colivă. Cum se prepară în Bucovina, Moldova și Ardeal

11 iunie 2022 15:25   Rețete
Ultima actualizare:

Coliva este elementul principal în toate zilele când se face pomenirea morţilor. Conform tradiției, ea trebuie dusă la biserică împreună cu o sticlă de vin roşu dulce. Îți arătăm mai departe trei rețete delicioase de colivă și modul cum se prepară în Bucovina, Moldova și Ardeal.

Rețetă de colivă cu arpacaș și nucă din Bucovina

Coliva tradiţională cu arpacaș și nucă este preparatul simbol prezent la toate ceremoniilor religioase, închinate celor plecați dintre noi. Deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul, coliva se spune că reprezintă trupul celui dispărut. 

Citește și Cel mai bun cozonac de casă. Cum să-ți iasă pufos și 3 tipuri de umplutură

În Bucovina, reteta pentru colivă poate fi făcută de oricine. Nu trebuie să fii maestru în bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să ai răbdare și un pic de gust. Nu uita faptul că arpacaşul, potrivit rânduielii, se spală în 9 ape. Ele semnifică, de fapt, cele 9 cete îngereşti, cele 9 trepte cereşti şi cele 9 trepte ale mântuirii. 

Ingrediente

  • 1 kg arpacaş (sau grâu)
  • 3 litri apă rece
  • puţină sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 600 gr zahăr tos
  • 2 sticluţe esență de rom
  • 200 gr stafide aurii 
  • 600 gr nucă măcinată

Pentru decor se pot folosi: bombonele colorate, cacao sau pătrățele de ciocolată (pentru cruce). Un truc folosit de gospodinele cu experiență este acela de a folosi la fierbere un vas din tuci.

Mod de preparare

Se spală arpacașul în 2-3 ape reci, dacă nu ai timp pentru a respecta exact tradiția. După ce s-a scurs, arpacașul se pune la fiert cu apă caldă cât să îl acopere cu 2-3 degete. Se adaugă şi sarea. Se lasă oala la foc mediu spre mare, fără capac.

Următorul pas este foarte important. Din momentul în care începe să fiarbă, se dă focul  mai mic şi se amestecă în mod constant în oală. Nu uita faptul că arpacaşul fierbe mult mai repede decât grâul.

Când observi că e fiert, dar boabele sunt întregi, se ia de pe foc şi se pune capac la ceaun. Lasă-l să se răcească până a doua zi dimineaţă. A doua zi ia capacul şi îndepărtează stratul întărit de deasupra.

Pune arpacaşul fiert într-un lighean mare. Adaugă zahărul, esența de rom şi coaja de lămâie şi portocală. La final trebui să amesteci și stafidele şi nuca pentru ca rețeta de colivă să fie cât mai gustoasă. Nu uita să decorezi după placul tău. Unele persoane preferă să lase coliva cât mai simplă, altele adoră să-i creeze un aspect cât mai sofisticat. 

Rețetă de colivă din Moldova

Ne mutăm în Moldova pentru o rețetă de colivă cu adevărat specială. De această dată vom folosi neapărat miere de albine naturală, iar decorul va fi esențial. Ca să iasă reușită, rețeta trebuie să fie făcută ținând cont de câțiva pași esențiali.

Ingrediente

  • 1 kg arpacaș
  • 1 kg nuci măcinate
  • 500-600 g zahăr sau miere de albine naturală, groasă
  • coaja de la 2 lămâi
  • coaja de la 1 portocală
  • 1-2 linguri de pastă de vanilie, 
  • 2 păstăi sau zahăr vanilinat, după gust
  • esență de rom, după gust
  • 1 praf de sare
  • 3 l apă

Mod de prepare

Moldovenii țin mult la tradiție și sunt hotărâți să o respecte cu totul. În această regiune a țării se acordă o atenție sporită modului cum este curățat arpacașul. Mai întâi, se spală în nouă ape, alternând apă rece cu apă călduță. Se începe cu apă rece și se adună impuritățile. La final se lasă 30 de minute la decantat.

Ulterior se pune la fiert, iar când apa dă în clocot, se dă focul la mic și se pune un capac. Se lasă aproximativ două ore, până când grâul se umflă și se desface. În finalul rețetei de colivă moldovenească este necesar să fiți atenți și să gustați arpacașul fiert. Când simțiți că este moale, atunci stingeți focul și așezați capacul.

Preparatul se acoperă cu un șervețel gros și se lasă până a doua zi. Un secret din bucătăria gospodinelor spune că dacă grâul este moale, atunci se pot putea adăuga biscuiți sfărâmați fin.

Ulterior se adaugă restul ingredientelor, iar preparatul se așază pe un platou ori o tavă, într-o formă cât mai estetică. Coliva se poate decora cu nuci măcinate, biscuți și zahăr pudră. Totodată, se poate face o cruce din cacao sau bomboane colorate.   

Rețetă de colivă ardelenească

Coliva e nelipsită la înmormântarea celor dragi, la parastasele celor adormiţi, dar și la marile sărbători ale Bisericii, la praznicele împărăreşti sau la zilele de pomenire ale sfinţilor. Totodată, rețeta pentru colivă e binevenită la Moșii de Vara sau la Moșii de Toamnă, când se face Pomenirea morților. Din punct de vedere al rețetei, lucrurile nu stau foarte diferit în Ardeal, dar gospodinele pot încerca oricând o rețetă de colivă mai simplă cu migdale și stafide.

Ingrediente

  • 1 cană de orez
  • 200g mac 
  • zahăr, după gust;
  • 100g migdale
  • 100g stafide (din struguri fără semințe)

Mod de prepare

Se pune la fiert orezul la foc mic. Curățați și tocați migdalele într-un castron. Includeți zahărul granulat (ușor diluat în apă). Apoi se amestecă bine până când compoziția se încheagă bine. Introduceți stafidele. Se așează coliva pe o farfurie sau pe un platou și se decorează cu zahăr pudră.

Inițial, oamenii foloseau rețeta pentru colivă strict pentru hrană. Ulterior a fost introdusă în tradiţia Bisericii la înmormântări şi parastase, ea devenind un simbol al acestor evenimente religioase.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Mai multe