Cel mai bun cozonac de casă. Cum să-ți iasă pufos și 3 tipuri de umplutură

Paștele din anul acesta este momentul oportun când putem să mâncăm cozonac fără nicio problemă și să nu facem griji de siluetă și să ne bucurăm de el alături de familia sau prietenii, în timp ce ciocnim ouă roșii și zicem „Adevărat a înviat!”.

Cel mai bun cozonac de casă. Cum să-ți iasă pufos și 3 tipuri de umplutură
Cel mai bun cozonac de casă. Cum să-ți iasă pufos și 3 tipuri de umplutură

Dacă nu ai vrut să faci până acum cozonac, deoarece îți era frică că nu o să iasă pe gustul celor din jurul tău, avem rezolvarea. Urmează următoarele trei rețete de cozonac, în funcție de gustul tău, și folosește-te de secretul unui cozonac pufos.

Rețetă de cozonac cu nucă și cacao

Printre cele mai apreciate rețete de cozonac pufos din România, cu o umplutură specială și mult îndrăgită - nucă și cacao. 

Ingrediente

1kg făina

5 oua,

300 de grame de zahăr ,

jumătate de pachet de unt, cu un procent de 80% grăsime,

5 linguri de ulei vegetal,

200ml de lapte călduț,

400 de grame de nucă,

4 linguri de cacao,

coaja de la 1 lamaie

2 portocale,

esență de rom - 1 fiolă,

drojdie crudă 42 de grame,

zahăr vanilinat pentru decor (opțional).

Vezi și Rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac pufos și delicios

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr pregătită și se amestecă cu nucă și cacao pentru umplutură. 

Pentru aluat, drojdia alături de laptele pregătit și două linguri de zahăr se pun la dospit într-o găurică făcută în făină. Când drojdia este activată, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr. 

Aromele, alături de puțină sare, ulei și untul topit se amestecă până se incorporează toată făina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat. 

Locul unde am preparat compoziția se lasă la cald și se acoperă cu o folie. După ce a crescut, cu mâinile pline de ulei, le vom împărți în 4 sfere. 

Sferele rezultate se întind în formă de foaie și se umplu cu nuci și apoi se rulează. Pentru a obține un cozonac pufos și mare, vom împleti câte două sucituri, astfel încât să le putem așeza într-o tavă de cozonac tapetată cu făină. 

Vom lăsa cozonacii la temperatura camerei să crească. Aceștia vor fi unși cu ou bătut și băgați înapoi la cuptor, la 180 de grade, pentru 35-50 de minute. 

La final, dacă doriți, pot fi decorați cu zahăr vanilinat. 

Rețeță de cozonac cu mac

Cozonacul cu mac este cozonacul clasic, care nu poate să lipsească de la niciun eveniment important dintr-o familie românească. Așadar, dacă este prima dată când prepari un astfel de fel de cozonac, nu-ți fă griji, este unul foarte simplu și ușor de pregătit.

Ingrediente

Pentru aluat: 

500 de grame de făină albă cu un procent ridicat de proteine (peste 10)

30 de grame de drojdie proaspătă / 10 grame de drojdie uscată

20 de grame de zahăr

200 de ml. de lapte călduț

25 ml. de esență de rom

3 ouă: 1 ou întreg / 2 gălbenușuri

8 grame de sare

1 plic de zahăr valininat

Coaja rasă de la o lămâie sau portocală

130 de grame de zahăr pudră

100 ml. de ulei 

Umplutură

250 de grame de mac măcinat

150 ml. de lapte

2 ouă - 2 albușuri

80 de grame de zahăr

Coaja rasă de la 1 lămâie

1 praf de sare

1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte

Mod de preparare

Într-un castron, drojdia proaspătă se amestecă cu 20 de grame de zahăr tos, până se lichefiază. După, vom dilua totul în aproximativ 40-50 ml de lapte călduț. Vom lăsa rezultatul 10-15 minute, până observă bășici la suprafața acestuia. 

În cazul în care folosiți drojdie uscată, aceasta se omogenizează cu zahărul și se adaugă 40-50 ml de lapte treptat. Se respectă procedura de a îl lăsa la activat. 

Oul se bate cu o furculită alături de cele 2 gălbenușuri, romul, sarea și zahărul valininat, până ce acestea se omogenizează. Se adaugă restul de lapte călduț. Într-un castron mare vom pune toată făina. La mijloc, vom face loc și vom adăuga compoziția de ouă și lapte, iar mai apoi drojdia activată și coaja de portocală sau lămâie. 

Vezi și Cea mai veche rețetă de cozonac: are 179 de ani. Încearc-o de Paște ca să ieși din tipare!

Alatul va fi amestecat energic până ce acesta va fi omogen, cam vreo 5 minute cu mixerul. După, vom adăuga zahărul pudră, puțin câte puțin, frământat bine. 

După ce am terminat cu zahărul, vom adăuga uleiul, treptat, frământând continuu. După ce uleiul a fost absorbit, continuăm să frământăm până ce acesta va forma o feliculă fină când îl prizăm cu degetele, semitransparentă.

Un castron se unge cu 2-3 picături de ulei. După care, vom modela aluatul în formă și îl vom așeza într-un castron, pe care îl vom lăsa la crescut, la temperatura camerei pentru o oră și jumătate. 

Pe foc, vom pune într-o crăticioară laptele și zahărul, iar mai apoi, când dă în fiert, vom adăuga tot macul măcinat și îl vom amesteca încontinuu, până când compoziția se îngroasă bine. 

Se bat cele două albușuri crude cu sarea până când acestea se spumează. Se adaugă în compoziția de mac răcorită și se amestecă. 

După ce am terminat, urmărim pașii de la rețeta de cozonac cu nucă și cacao. Vom pregăti formele de cozonac în suporturile speciale, le vom tapeta cu ou și îi vom trimite la cuptor pentru 35-50 de minute la 180 de grade. 

Rețetă de cozonac cu fructe confiate

O rețetă nu foarte populară la noi în țară. Așadar, o să reușești să-ți surprinzi musafirii și prietenii cu această rețetă de cozonac cu fructe confiate. 

Ingrediente

800g de făină

4 galbenusuri

120g de zahăr pudră

500ml de lapte cald

150g de unt moale, la temperatura camerei

25g de drojdie

1 lingură de zahăr tos

zahăr vanilinat

coaja rasă de la o lămâie

un praf de sare

Umplutură 

400g fructe deshidratate asortate

100g stafide înmuiate în rom

200g nuci, alune și migdale întregi, ușor prăjite - jumătate din ele măcinate fin

Mod de preparare

Vom respecta pașii pe care i-am parcurs la celelalte două rețete în vederea aluatului de cozonac. Acesta este respectat și aici, doar că avem nevoie de alte ingrediente pentru umplutură față de celelalte. 

După ce a dospit aluatul, îl vom răsturna pe blatul de lucru pe care am presărat făină și vom întinde în foaie dreptunghiulară de 0,5cm grosime. Foaia, după aceea, se împarte în două dreptunghiuri și pe fiecare dintre acestea vom așeza câte jumătate din fructe și nuci, apoi se rulează. 

Forma de copt se unge cu unt și se asează împletitură în forma pregătită. Se lasă 30 de minute la dospit, la loc călduț, după care vom unge cu gălbenuș și îl vom băga la 180 de grade pentru 30-50 de minute. 

Secretul unui cozonac pufos

1. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

Toate ingredientele pe care le pregătim pentru cozonacul nostru trebuie să fie la temperatura camerei, în special ouăle și lapte.e

2. Drojdia nu se opareste cu lapte

Atunci când preparăm drojdia, partea esențială a unui cozonac pufos, este foarte important să nu punem laptele fierbinte, deoarece afectează structura chimică și biologică a drojdiei. 

3. Faina trebuie cernuta de cateva ori

Este unul dintre cele mai importante secretele ale preparării cozonacilor, iar o făină cernută înainte de a fi utilizată vă poate asigura șansa de a avea un cozonac pufos și gustos. 

Citește și Secretele unui cozonac gustos, pufos și aromat. Chef bucătar Mariana Muraru face 500 de cozonaci în două zile

4. Aluatul se framanta cel putin 30 de minute

Bunicii frământau aluatul cel puțin 30 de minute, dar această tradiție s-a pierdut de la generație la alta. Bunica îmi spunea că această tehnică va face ca cozonacul să aibă mai multe bule de aer și să fie cu mult mai pufos decât te-ai putea aștepta de la un cozonac ce nu a fost frământat 30 de minute. 

5. Nu se deschide usa la cuptor in timpul coacerii

Unul dintre cele mai importante trucuri. Nu deschide ușa la cuptor în timpul coacerii! Dacă nu te poți abține, măcar primele 20 de minute. 

Procesul de creștere a aluatului continuă chiar și atunci, iar dacă deschizi ușa cuptorului, riști ca cozonacii tăi să „dea înapoi” și să nu mai fie pufoși și crescuți. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

image
image
image
image
image
image
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
femeie trista Sursă: pixabay.com
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net