Cum se face Baigli, vedeta cozonacilor de Crăciun. Rețeta Dianei Bart

23 decembrie 2021

Cu siguranță ați auzit de Baigli, cozonacul unguresc plin de nucă și de mac, cu foi rulate, parfumate și fragede. Nu este simplu de făcut, dar nici imposibil, mai ales dacă respectați, cu sfințenie, rețeta specialiștilor. Click! îți oferă rețeta de Baigli pe care vedeta Diana Bart, vedeta Prima TV, o are de la soacra ei.

article img
Baigli, cozonacul unguresc cu mac și cu nucă. Foto: B'Art of Cooking / Instagram

"Cel mai bun cozonac, cel unguresc, sau Baigli, este o nebunie, îți vine să-l mănânci pe tot. Prima oară l-am gustat în Budapesta, de atunci îmi tot face soacra. Vă las aici rețeta ei, merita încercată!", scrie Diana Bart pe pagina ei de Instagram, dedicată rețetelor, B'Art of Cooking.

Baigli cu nucă și cu mac, cozonac unguresc

Ingrediente pentru blat

* 500 g faină

* 1 pachet unt unt (la temperatura camerei)

* 3 linguri de stevie/xilitol /zahăr brun

* 2 gălbenușuri

* 1 pahar mic de lapte

* 10 gr drojdie (1 plic)

* un vârf de sare

* vanilie, coajă de lamaie

Ingrediente pentru umplutura cu mac

* 300 g mac

* 150 g STEVIE/xilitol/zahăr brun

* 1 pahar lapte

* 1 lingurita scortișoară

* coaja de lămâie

* 1 galbenuș pentru uns

* 1 albuș bătut spumă

* stafide

Ingrediente pentru umplutura cu nucă

* 300 g nucă

* 150 g STEVIE/xilitol/zahăr brun

* 1 pahar lapte

* 1 lingurita scorțișoară

* coaja de lămâie

* 1 galbenus pentru uns

* 1 albuș bătut spumă

article img

Mod de preparare

1. Amestecăm laptele + zahărul + sare + drojdia

2. Apoi punem în ploaie și faina, untul topit + 2 gălbenușuri

3. Amestecăm bine aluatul și îl lăsăm la dospit 30 de minute

4. Intre timp pregătim cremele de nuca și mac astfel:

Se macină macul cu râșnița. Se face un sirop din lapte, zahăr, coaja de lămâie, scorțișoară și când fierbe se adaugă macul și se amesteca repede și bine, după care se stinge focul. Încorporăm și albușul bătut spumă, ca sa devină mai pufoasă.

Se macină nuca, nu foarte mărunt. Procedăm ca la crema de mac.

5. Mai frământăm o data coca, o împărțim în 4 și începem sa întindem bucățile, cu sucitorul

6. Cremele le împărțim în două cu nucă, două cu mac și întindem pe foi

7. Rulăm, le ungem cu 1 galbenuș bătut, le punem pe tavă cu hârtia de copt, apoi le mai lăsăm la dospit 20 de minute, la loc mai răcoros

8. Le înțepăm cu o scobitoare, din loc în loc, apoi le dăm în cuptorul încins la 180 grade, 40 min, acoperite de hârtie de copt. În ultimele 15 minute luam hârtia, le lăsăm până se rumenesc.