Care este secretul folosit de gospodinele din Dobrogea pentru scrumbii delicioase? „Nu se lasă mai mult de o oră”
Ziua de Florii aproape a sosit, iar cu această ocazie de sărbătoare, scrumbia cu mămăliguță devina vedeta incontestabilă a bucătăriei românești. Nenumărați români vor pregăti acasă această mâncare delicioasă, iar chiar și mai mulți o vor cumpăra de la restaurant. Iar dacă vrem ca scrumbiile să ne iasă și mai bine, este important să respectăm aceste sfaturi!
Scrumbiile sunt vedeta de incontestat a zilei de Florii, iar deși pare o rețetă foarte simplă, tot există anumite trucuri care ne vor ajuta să îi dăm un gust și mai bun ca până acum! Iar Gina Bradea, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați vlogger culinari din țara noastră, ne explică precis ce trebuie să facem pentru a pregăti scrumbii mai bune ca oricând! Iar potrivit acesteia, este foarte important să curățăm bine peștii!
„Dacă solzii sunt uscați și se curată greu, înseamnă că nu e foarte proaspătă, așa că este bine s-o țineți 30 minute în apă rece. În felul acesta, scrumbia se va hidrata și solzii se vor curață foarte ușor. Se face o tăietură pe burtă și se scot intestinele, apoi se scot urechile. Dacă burta este moale și se rupe, peștele este vechi și este mai bine să se arunce, să nu se consume”, explică vloggerul culinar, potrivit adevarul.ro.
Cum putem pregăti scrumbii delicioase
De asemenea, există o metodă eficientă care ne va ajuta să scăpăm și de oasele acestui pește delicios!
„Dacă vă este teamă de oase, se fac câteva tăieturi oblice, care taie oasele și nu riscați să va înecați cu ele. Oasele de la scrumbie sunt foarte fine, așa că nu vă temeți. Aceste tăieturi se fac și atunci când scrumbia se prepară în tigaie, cu sau fără ulei, pentru că se pătrunde mai repede. Dezavantajul este că scrumbia va fi mai uscată, nu suculentă”, mai spune Gina Bradea.
Sarea este ingredientul principal
Pentru ca scrumbiile să aibă un gust delicios, trebuie să le punem într-un lighean alături de cât mai multă sare, inclusiv în burtă. Ele se acoperă cu o folie și trebuie lăsate la rece vreme de 30 de minute.
„Nu se lasă mai mult de 1 oră la sare, pentru că se va usca prea tare. Acesta e timpul ideal: 20-30 de minute. Se încinge bine grătarul, să fie fierbinte, apoi se unge cu grăsime (o bucățică de slănină sau puțin ulei). Focul nu trebuie să fie iute, să rămână doar jar, să nu se ardă peștele”, mai ne spune expertul.