Câtă sare se pune la varza murată, la 1 l de apă. Care e cel mai bun tip de sare

29 septembrie 2025 16:51   Rețete

Pe măsură ce înaintăm tot mai mult în toamnă, gospodinele din țara noastră vor începe să se ocupe tot mai serios de pregătitul murăturilor. Din fericire, atunci când vine vorba despre varza murată, tot ce trebuie să știm este cât de multă sare este, de fapt, necesară.

De-a lungul toamnei, gospodinele din țara noastră vor începe să se ocupe tot mai serios de pregătitul murăturilor. Iar cum varza murată este necesară pentru a face sarmalele tradiționale de Crăciun, ea va fi, fără doar și poate, prioritatea celor mai mulți români. Din fericire, rețeta este una simplă și tot ce trebuie să știm este cât de multă sare să folosim.

În general, o regulă simplă pe care trebuie să o avem în vedere ne spune că trebuie să folosim sare în proporție de 2% din cantitatea de apă utilizată la saramură. Mai precis, dacă avem un litru de apă, va trebui să punem în ea aproximativ 20 de grame de sare.

Câtă sare trebuie folosită la varza murată

Cel mai bine este să folosim sare neiodată, iar ideal ar fi ca aceasta să fie grunjoasă sau de mare. Practic, tot ce ne trebuie este undeva în jur de 20 – 25 de verze, 20 de crenguțe de mărar uscat, 10 rădăcini de hrean, 10 legături de cimbru uscat, 4 - 5 mâini de boabe de porumb cât și 1,5 kg sare grunjoasă.

De asemenea, ne mai trebuie și un pahar de piper boabe și cam 3 - 4 gutui galbene. Odată ce avem toate aceste ingrediente, vom putea începe să punem varza la murat.

Varza murată este foarte ușor de pregătit

Primul pas pe care trebuie să îl facem este să opărim bine butoiul în care vom pune varza, pentru ca acesta să fie cât mai curat. Apoi, În dreptul cepului se face o împletitură din crenguțe de mărar, iar pe fundul butoiului trebuie pusă sarea, cimbrul, puțin mărar, boabele de porumb, câteva felii de gutui, dar și câteva foi de varză.

Apoi, verzele trebuie curățate de primele foi și scobite puțin în zona cotorului. Pe măsură ce sunt puse în butoi, peste fiecare varză trebuie presărată puțină sare. De asemenea, printre ele trebuie pus hrean, mărar, piper, porumb, cimbru și felii de gutuie. Acum se va pune un alt strat de varză și se repetă întreg procedeul.

După o săptămână, butoiul trebuie golit de zeamă până la cep, iar zeama va trebui vânturată. Apoi, ea va fi turnată înapoi în butoi, fiind necesar ca zeama să fie trasă o dată pe săptămână.

Mai multe