Ce tip de sare se pune la murături și care este cantitatea ideală. Chef Adi Hădean explică: „Nu trebuie să ne temem de gustul sărat”

30 octombrie 2025 21:05   Rețete

Un ingredient estențial în rețeta murăturilor gustoase și crocante este sarea. Dar care este cantitatea exactă pe care trebuie să o folosim la saramură? Chef Adi Hădean, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, ne explică!

Sarea este importantă nu doar pentru gustul murăturilor, ci și pentru conservarea alimentelor. Acest ingredient ajută la menținerea prospețimii legumelor, împiedicând dezvoltarea bacteriilor care le-ar putea altera. În același timp, favorizează fermentația lactoacidă, ceea ce permite conservarea pe termen lung, fără să mai fie nevoie de ingrediente chimice. De asemenea, contribuie la păstrarea texturii crocante a murăturilor.

Ce tip de sare se folosește la conservarea murăturilor

Pe piață, există multe tipuri de sare, însă nu toate sunt potrivite pentru conservarea murăturilor. Chef Adi Hădean, unul dintre cei mai apreciați bucătari din România și totodată un susținător al produselor tradiționale, recomandă sarea neaditivată, fără conservanți și alți agenți chimici. Mai exact, pe cea grunjoasă, etichetată în magazine drept „sare pentru murături”:

Pentru ca murăturile să fermenteze corect este important să folosim o sare neaditivată, fără conservanți și alți agenți chimici (sare grunjoasă). În magazine, aceasta este de obicei etichetată «sare pentru murături» și este ușor de recunoscut”, a declarat bucătarul pentru site-ul de știri Digi24.

Cantitatea de sare optimă pentru un litru de apă

Secretul pentru ca saramură să fie gustoasă, iar murăturile să rămână crocante și să se păstreze cât mai mult timp este ca fiecare borcan în parte să conțină o cantitate optimă de sare, spune Adi Hădean. Fie că este vorba despre varză sau castraveți, bucătarul recomandă între 20-30 de grame de sare/litru de apă:

Este foarte important să adăugăm o cantitate de sare optimă în fiecare borcan de murături, indiferent că vorbim aici despre varză murată sau castraveți în saramură. De regulă, se adaugă între 20 și 30 de grame de sare per litru de apă, atunci când se prepară saramura. Această cantitate va ajuta la păstrarea legumelor în condiții optime pentru consum. Nu trebuie să ne temem de gustul sărat al murăturilor”, a adăugat Adi Hădean. 

Mai multe