Ce trebuie să mănânci după preparatele grele de sărbători. E sănătate curată!
Sarmale, friptură, salată de boeuf, cozonaci, toate sunt adevărate delicatese și cu siguranță toate gospodinele le pregătesc, în prag de sărbători. Dar avem nevoie și de o detoxifiere după aceste mese grele, așa că trebuie să mâncăm ceva mai ușor: ciorbă de varză murată!
Ciorba de varză murată este ideală pentru organism, mai ales după mesele copioase de sărbători. Dacă și tu ai făcut exces de sarmale, friptură de porc și alte preparate tradiționale grele, e timpul să faci o detoxifiere!
Ciorba de varză murată, ideală după mesele de sărbători
În multe regiuni de la noi din țară, ciorba de varză murată este un adevărat deliciu după mesele grele de sărbători. Se prepară ușor și este extrem de bună: hrănitoare și gata să alunge toate caloriile și stările de rău cauzate de cozonaci și carne!
Ingrediente:
- 1 kg varză murată
- 1 ceapă roșie sau albă
- 50 ml ulei
- 1 morcov
- 1/2 ardei capia / ardei gras roșu
- O bucățică de rădăcină de țelină
- 300 g cârnat proaspăt afumat
- 200 g bacon
- o bucată de afumătură
- 1 lingură de boia
- 1 legătură de mărar
- 3 linguri de bulion / pastă de tomate
- sare
- o cană de zeamă de varză
Mod de preparare
Pune o oală pe foc și pune uleiul la încins. Toacă bucata de afumătură și pune-o la călit, alături de ceapa pe care trebuie să o toci mărunt și morcovul și bucata de țelină, ambele date pe răzătoare. Lași totul la călit până când afumătura prinde o crustă aurie și ceapa se caramelizează.
După ce s-au călit toate, adaugă apă și pune legătura de boia, dar și cele 3 linguri de bulion sau pastă de tomate.
Atunci când apa dă în clocot, adaugă varza murată tocată mărunt și lasă totul la fiert, cu capac, timp de o oră. Adaugă și ardeiul și cârnatul tăiat în bucățele potrivite și pune capacul din nou.
Atunci când varza s-a fiert și afumătura s-a înmuiat suficient, ciorba de varză murată este gata. La final, adaugă sare după gust și zeamă de la varza murată, dacă consideri că preparatul nu este suficient de acru. Toacă mărunt mărarul și adaugă-l și pe el, iar ciorba este gata!
Citește și - Ciorbă ţărănească de pipote. Reţeta simplă, pentru un preparat delicios
Alt preparat ușor pe care îl poți consuma după mesele copioase de sărbători
Ciorba de varză murată nu este singurul preparat bun pentru organism, după mesele copioase. Dacă nu îți place ciorba, poți oricând să faci o salată bună. Ai nevoie de salată verde, ceapă verde, o conservă de ton, o conservă de porumb și o ceapă roșie, puțină zeamă de lămâie, sare și piper.
Modul de preparare este extrem de simplu. Alege un bol, spală toate ingredientele foarte bine și taie-le mărunt. Adaugă-le în bol și toarnă, peste ele, zeama de lămâie, pune sare și piper după gust și este gata de servit!
De asemenea, poți înlocui tonul cu piept de pui făcut pe grill, somon sau piept de curcan, iar rezultatul va fi la fel de delicios.
Cu siguranță orice preparat ușor pe care ai alege să-l consumi te va ajuta să te simți mai bine, după preparatele din carne, sarmale, fripturi, cozonaci sau alte bunătăți care sunt nelipsite de la masa de Crăciun și Revelion.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!