Reţete de peşte în Postul Crăciunului. Preparate delicioase din Delta Dunării
Ne aflăm în Postul Crăciunului, dar Biserica a rânduit mai multe dezlegări la peşte, astfel că până marţi, 6 decembrie, de pildă, ne putem bucura de o masă gustoasă. Elena Călin, una dintre cele mai iscusite gospodine din Delta Dunării, ne propune două dintre reţetele cu care îşi răsfaţă turiştii.
Vă e poftă de o ciorbă de peşte, cu mămăliguţă şi mujdei? Dar de un crap dolofan şi auriu la cuptor? Elena Călin (46 de ani) deţine o pensiune cochetă în Crişan (Tulcea), pe care musafirii o iau cu asalt de când primăvara se strecoară pe lacuri şi până când rugineşte stuful.
Gospodina din inima Deltei dezvăluie pentru Click! două reţete moştenite din generaţie în generaţie.
„Am copilărit la Crişan, într-o familie cu mulţi fraţi. Tata, pescar, era pe apă până în puterea nopţii, fie vară, fie iarnă, ca să asigure venitul familiei. Mama s-a ocupat de educaţia noastră şi ne-a crescut cum s-a priceput mai bine. Ne gătea peşte în foarte multe feluri, aşa cum învăţase de la bunica. Ne strâgeam nerăbdători în jurul mesei, seara, de multe ori la lumina lămpii, fiindcă se întrerupea curentul”, îşi aminteşte Elena.
„Crap, caras, ştiucă şi somn”
O ciorbă de peşte delicioasă, că tot suntem în Postul Crăciunului? “Nimic mai simplu”, ne asigură proprietara pensiunii Casa Călin.
„Reţeta e aşa: avem nevoie de mai multe specii de peşte - două bucăţi de crap, două bucăţi de caras, două bucăţi de ştiucă şi două bucăţi de somn. Pot fi şi capete, şi cozi, şi trunchiuri. Dacă nu aveţi posibilitatea să diversificaţi pentru obţinerea unui gust aparte, puteţi alege doar crap şi caras: vă asigur că n-o să daţi greş.
Ne mai trebuie patru litri de apă, o lingură cu ulei, trei - patru cepe, cinci - şase cartofi medii, un ardei şi două roşii. Punem la fiert apa şi uleiul, iar după primul clocot adăugăm ceapa tocată mărunt şi cartofii tăiaţi în sferturi.
Când legumele sunt aproape fierte, punem peştele şi adăugăm imediat o jumătate de lingură de sare şi o jumătate de lingură de oţet, roşiile tocate cuburi şi ardeiul tăiat fâşii. Important: dincolo de savoare, roşiile şi oţetul au rolul de a împiedica peştele să se sfărâme. Se lasă la foc mic nu mai mult de câteva minute, până se fierbe peştele, apoi se mai drege ciorba cu sare şi oţet.
La final, înnobilăm compoziţia cu leuştean prospăt. Bucăţile de peşte se aduc pe platou, iar ciorba - într-un bol mare, din care oaspeţii se înfruptă pe săturate. Nu trebuie să lipsească, desigur, mămăliguţa şi mujdeiul de usturoi”, zâmbeşte Nuţi, aşa cum o alintă apropiaţii.
„Turiştii mă roagă mereu să le pregătesc proţap de crap”
O altă delicatesă apreciată în Delta Dunării, mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă, este crapul la cuptor.
„Noi îi spunem proţap de crap. Dacă le ofer la masă, într-o seară, acest preparat, turiştii care ne calcă pragul îmi cer, invariabil, să le gătesc din nou acest fel. Ce-i drept, e tare bun! N-am încotro şi le fac iarăşi proţap, chiar dacă pentru cină pregătisem deja saramură, plachie, malasolcă ori scrumbie la grătar”, se amuză Elena Călin.
„Avem nevoie de un «mustăcios» de două - trei kilograme, curăţat, crestat şi desfăcut ca o carte. Se unge bine crapul cu ulei, cu sare şi cu piper, după gust, desigur, apoi se introduc bucăţele de usturoi în interiorul peştelui.
Ungem tava cu ulei şi punem un pat de cartofi, tăiaţi rondele, pe care se <<odihneşte>> crapul. Băgăm compoziţia la cuptor, cu foc mare, pentru început. După zece minute turnăm apă în tavă, cât să acopere stratul de cartofi.
După alte 20 de minute, punem sos de roşii sau bulion, în mod uniform, peste peştele care a început să se rumenească. Introducem din nou tava la cuptor, pentru 15 minute, şi e gata. O salată de varză poate însoţi fără probleme preparatul nostru. Şi murăturile sunt perfecte. Poftă bună!”, încheie Nuţi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!