Cel mai bun cozonac de 1 Decembrie. Rețeta tradițională de te lingi pe degete

Ultima actualizare:

Dacă vrei să pregătești cel mai bun cozonac de 1 Decembrie, pe care să îl savurezi alături de cei dragi, atunci trebuie neapărat să încerci această rețetă tradițională de cozonac cu cacao, nucă și rahat. Este ușor de făcut, dacă urmezi instrucțiunile pas cu pas.

Cozonac

Când vine vorba despre ziua de 1 Decembrie, majoritatea ne gândim la cozonac sau la fasole cu ciolan, poate chiar și la sarmale. Este o zi specială, în care ne amintim de valorile noastre ca popor. Tocmai de aceea, o rețetă tradițională este cea mai potrivită pentru acest moment deosebit.

Citește și: Antonio Passarelli, secretele unui chef italian: «Eu gătesc cam două zile la cozonaci»

Rețeta tradițională de cozonac, cu cacao, nucă și rahat

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coajă de lămâie, dată pe răzătoare;
  • coajă de portocală, dată pe răzătoare;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 grame de rahat, tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Iată și: Cum se face Baigli, vedeta cozonacilor de Crăciun. Rețeta Dianei Bart

Mod de preparare:

Strânge toate ingredientele la un loc și ține-le la temperatura camerei cu cel puțin o zi înainte să te apuci de prepararea cozonacului. Faci o maia din 100 ml de lapte călduț, o lingură de făină și drojdie, apoi o lași să crească ntr-un loc cald, până când se dublează în volum. 

Separă albușurile de gălbenușuri, iar gălbenușurile se freacă bine cu zahărul și un praf de sare, până când se albesc. Se încălzește laptele rămas, se pune peste gălbenușuri, apoi se amestecă iar foarte bine până se dizolvă tot zahărul. Pune apoi esența de rom, coaja de lămâie și coaja de portocală. 

Ia un vas mare, cerne făina de 2-3 ori, apoi fă o gropiță la mijloc, unde pui laptele cu gălbenușurile de mai devreme și maiaua, apoi frămânți până se încorporează tot. Încălzește untul și uleiul, apoi pui câte puțin, în timp ce frămânți, până devine un aluat omogen. Se acoperă totul și se lasă să crească bine coca, timp de 45 de minute, într-un loc călduros, conform Libertatea.ro.

Albușurile separate mai devreme se bat cu zahăr până se fac spumă. Se adaugă cacao, nuca mărunțită și se amestecă bine. Când aluatul a crescut, se împarte în două, apoi se împarte fiecare bucată la rândul ei în două bucăți. Se întind foile, se pune pe ele amestecul de cacao și nucă, iar deasupra se presară rahatul tocat mărunt. Se rulează și se împletesc rulourile două câte două, până termini bucățile de aluat.

Vezi și: Rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac pufos și delicios

Se pun cozonacii în tava de cozonac, tapetată fie cu o hârtie de copt, fie unsă cu ulei și cu făină. Se lasă la cald, să mai crească timp de 30 de minute, apoi se unge cu ou și se presară niște zahăr. Se pune la cuptor timp de 45 de minute, până când se rumenește cum trebuie pe deasupra. Mare grijă! În primele 30 de minute nu se deschide deloc ușa, altfel cozonacul se va lăsa și nu va mai fi deloc pufos.

Trucuri ca să îți iasă cozonacii pufoși

Când faci cozonac, este foarte important să îți iasă pufos. Tocmai de aceea, trebuie să respecți niște reguli. Vasul în care frămânți aluatul trebuie să fie călduț. Îl poți clăti cu apă fierbinte, apoi să îl ștergi foarte bine. Nu folosi ouă de rață ori de gâscă, ci doar cele de găină.

Dacă vrei ca aluatul să fie mai galben, poți să pui un praf de sare în gălbenușuri, să iei ouă de la găinile hrănite doar cu porumb sau să pui șofran dizolvat în lapte și amestecul acesta să îl pui în făină.

Iată și: Cozonacul, principalul desert pe masa de Crăciun! Rețete pentru toate gusturile

Laptele trebuie să fie călduț pentru maia, nu fierbinte. Dacă nuca are un gust amărui, se opărește nuca cu lapte clocotit. Dacă vrei ca albușurile să se bată mai rapid, pune puțin suc de lămâie și un praf de sare.

Nu trebuie să te chinui la nesfârșit să frămânți un cozonac. În general, ajung 20-30 de minute. Ca să știi când este gata, verifică dacă se desprinde ușor de pe mâini, dacă aluatul este elastic și face bășici. Când s-au rumenit cozonacii deasupra, pune o hârtie de copt peste ei, ca să se coacă bine și în interior, fără să se ardă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
femeie trista Sursă: pixabay.com
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
shutterstock 337103486 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net