Cu ce sa înlocuim sarmalele și cozonacul de Crăciun ?

Ultima actualizare:

Sarmalele și cozonacul sunt de ne lipsit de pe masa tradițională de Crăciun. Însă trebuie să fim atenți la ce mâncăm, căci majoritatea dintre noi întrecem gluma cu măsura, cum vine vorba, și ne trezim cu kilograme în plus. 

Masa de Crăciun, bogată în calorii. Sursa foto: Ok!Magazine
Masa de Crăciun, bogată în calorii. Sursa foto: Ok!Magazine

Instructorul fitness Florin Damșa vine în ajutorul nostru cu sfaturi pentru o alimentație mai sănătoasă, care ne ajută să ne păstrăm la fel de supli și în perioada sărbătorilor e iarnă. Pentru că mâncarea tradițională românească este foarte gustoasă, dar și bogată în calorii, antrenorul are câteva sugestii pentru a înlocui mesele bogate în grăsimi cu alternative la fel de gustoase, dar mai sănătoase.

În orice caz, în orice dietă sănătoasă trebuie să avem măsură! Crăciunul este un prilej fantastic de a ne așeza la masă cu cei dragi, însă este important să ne mai și ridicăm de pe scaun, ori să evităm porțile mari de mâncare.

Florin Damșa ne învață cu ce să înlocuim sarmalele și cozonacul de Crăciun

„Pentru sarmale putem opta pentru o variantă mai sănătoasă, înlocuind carnea de porc cu cea de pui sau curcan. Un aspect important este să nu călim în ulei ingredientele, așa cum se procedează în mod normal. Ori să încercăm să gătim cu ulei de cocos. Sau chiar cu foarte puțin ulei de floarea soarelui, pentru cei care nu pot renunța deloc la ulei.

Florin Damșa. Sursa foto: Instagram
Florin Damșa. Sursa foto: Instagram

Așadar, iată câteva variante pentru voi: 

  • 300g sarmale de pui/ curcan + 150g iaurt grecesc 2%
  • 300g sarmale cu orez și ciuperci + 150g iaurt grecesc 2%

Nu uitați! Sarmalele tradiționale cu ciolan afumat sunt o bombă de calorii. Smântâna o putem înlocui cu iaurt grecesc până la 10% grăsime.

Sarmalele delicioase de Crăciun. Sursa foto: Ok!Magazine
Sarmalele delicioase de Crăciun. Sursa foto: Ok!Magazine

Cozonacul este bogat în zahăr și grăsimi, ceea ce duce la un număr ridicat de calorii 400-500 calorii / 100g.

În cazul cozonacului putem opta să îl facem acasă, cu ingrediente de calitate și mai sănătoase. Putem adăuga în compoziție jumătate faina albă, jumătate de porție făină integrală, plus un mix de cereale, asta pentru a aduce un aport mai mare de fibre.

Putem, de altfel, să reducem zaharul, ori să-l înlocuim cu îndulcitor, așa o să reducem o parte din calorii. Umplutura cozonacului poate fi cu nucă, caju, mac sau rahat, fiind mai sănătos.

Cozonacul tradițional. Sursa foto: Ok!Magazine
Cozonacul tradițional. Sursa foto: Ok!Magazine
image
image
image
image
image
image
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
politia nu treceti jpeg
Accident 2 Mai Vama Veche jpg
STB FB jpg
piata unirii shutterstock jpg
probleme de auz jpeg
femeie buchet de flori jpg
vreme 1 mai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net