Cum prepari cele mai pufoase și gustoase sarmale. Care este ingredientul secret

Perioada sărbătorilor a venit, iar gospodinele sunt deja în pregătiri intense pentru a pune pe masă cele mai delicioase mâncăruri. Pentru cele ce încă n-au deprins exact rețeta perfectă pentru bunătățile de sărbători, Click te învață, în pași simpli, cum să-ți dai gata rudele și invitații!

Cum să prepari cele mai gustoase sarmale Foto: Getty
Cum să prepari cele mai gustoase sarmale Foto: Getty

Pentru sarmale „ca la mama acasă” ai nevoie de ingrediente bune, pricepere cât să fie acolo, dar și câteva trucuri pe care numai adevărații bucătari le știu! Unul dintre cele mai așteptate feluri de mâncare de Crăciun sunt, bineînțeles, sarmalele, iar ca să nu dai chix și să-ți dezamăgești invitați trebuie să urmezi câțiva pași siguri. Preferatele sunt însă cele în foi de varză murată, așa că iată cum să le prepari.

Ingrediente pentru sarmale în foi de varză murată

Pentru început, să pregătim ingredientele! Deși există tot felul de variante sarmale: cu foi de varză dulce, cu foi de viță, cu foi de țelină, de post, etc, noi vom merge astăzi pe rețeta clasică, tradițională, pregătită de bunicile noastre. 

Așadar, avem neapărată nevoie de varză murată în saramură, în jur de 1,5 kilograme de varză murată acră, cam două verze murate medii. Completăm cu 750 grame carne de porc tocată (pulpă cu grăsime, spată și piept de porc- sau amestec de porc cu vită, după preferințe, două cepe; 6 linguri de orez; 3 linguri de bulion de roşii.

Acum, condimentele care dau gustul irezistibil: o legătură de mărar; piper măcinat; 10-12 boabe de piper; două foi de dafin; cimbru uscat. Și, pentru un plus de gust, bonus, puteți adăuga și afumătură, iar în acest caz aveți nevoie de 200 g de slănină afumată (sau orice fel de afumătură).

Modul de preparare al sarmalelor cu varză murată

 Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi, se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion.

Se lasă la foc mic două minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc două minute.

Într-un castron încăpător se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine compoziția.

După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea.

Ingredientul secret pentru sarmale „pufoase”

Aici, cât încă sunteți la compoziție, dacă doriți să urmați o rețeță de sarmale moldovenești, pufoase, puteți să adăugați și un indredient mai.. neobișnuit.

Ingredientul secret al gospodinelor din Moldova este mălaiul. Dacă puneți în compoziția de sarmale și o lingură de mălai, acestea vor ieși nu doar delicioase, ci și pufoase. 

Sărmalele care sunt „gata înfășurate” se pun într-o oală suficient de mare, în funcție de cantitatea pe care o doriți, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.

După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură, dacă le doriți în acest mod. Dacă nu, renunțați la afumătură.

Printre sarmale rupeţi şi două foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumătură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşește cu câţiva cm sarmalele.

Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert, la foc mijlociu, cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie. După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin o oră, două. Fierberea lor pe grabă, le strică gustul, așa că este mai bine dală le puneți la foc încet sau la cuptor, în oale de lut.

Pentru a vedea dacă s-au fiert suficient, poate fi scoasă o sarma de „test” și gustată. Pentru cei care doresc să ducă preparatul la nivelul următor, sarmalele pot fi băgate și la cuptor timp de o oră. Când sarmalele sunt gata, asigurați-vă că aveți smântână și, desigur, mămăliga gata făcută!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cuplu sex
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net