Cum să faci acasă cele mai delicioase sarmale de post
Pe ultima sută de metri din postul Crăciunului, gospodinele se întrec în rețete de post. O opțiune delicioasă, sarmalele cu orez, nu lipsesc de pe mesele românilor care aleg să nu mănânce "de dulce" până la Nașterea Domnului.
În celebra carte de bucate românești a Sandei Marin, există o rețetă excepțională pentru sarmale de post.
Printre rețetele tradiționale românești din cartea Sandei Marin este și cea pentru sarmale de post, cu orez, foarte potrivită în zilele de post.
Ingrediente pentru sarmale de post
O varză mare, 2 cepe, 1 ceaşcă orez, sare, piper, verdeaţă tocată, 1 linguriţă boia de ardei sau 1 lingură bulion de roşii, 3 linguri ulei
Mod de preparare sarmale de post
- Ca şi cele cu carne, sarmalele cu orez se pot face din varză acră sau din varză dulce. Mai mult, le poți încerca și pe cele din frunză de viță.
- Varza acră se spală cu apă rece, iar cea dulce se opăreşte cu borş.
- Se prăjeşte uşor în ulei ceapa tăiată mărunt. Când a început să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat.
- Se stinge cu o ceaşcă de apă.
- Se pune sare, piper, verdeaţă tocată (după gust se poate adăuga o mână de stafide fără sâmburi, alese şi spălate).
- Între timp se pregăteşte varza, cea tocată și cea foi, se rulează sarmalele şi se aşază în cratiţă, după ce s-a pus pe fund un rând de varză tăiată mărunt.
- Deasupra se mai pune un rând de varză tocată.
- Se toarnă apă la cele făcute cu varză acră și borş la cele cu varză dulce.
- Se pun puţin bulion sau boia şi două linguri de ulei.
- Se dau sarmalele la cuptor să fiarbă înăbuşit circa 1 oră sau până încerci una și vezi dacă este gătită.
- Când orezul este fiert, se dau la o parte.
- Se servesc calde, imediat ce le-ai scos de la cuptor, lângă o mămăligă aburindă, dar sunt la fel de bune și reci, neavând grăsime animală care să le facă grețoase.