Cum să trecem mai ușor peste ispitele culinare ale sărbătorilor de iarnă. Sfaturi de la Cori Grămescu
Abia am reușit să dăm jos kilogramele în plus, iar efortul pare să fie amenințat chiar de perioada cea mai frumoasă din an. Sărbătorile de iarnă nu vin doar cu voioșie și cadouri ci, la noi, la români, tradiția aduce mese îmbelșugate și băuturi alese. Sarmale, piftii, cârnați, fripturi și multe alte bunătăți ne îmbie, începând cu ziua de Crăciun până după Sfântul Ioan.
Experții în nutriție și sport spun că aceasta este una dintre perioadele dificile până și pentru ei. ”Sărbători de iarnă? Sunt coșmarul oricărui specialist în nutriție și sport. Și pe bună dreptate, într-un fel, pentru că sunt perioade în care mâncăm mult, alegem alimente nesănătoase și le și combinăm problematic între ele. De exemplu, de sărbătorile de iarnă, la mine în familie se gătește porc, piftie, sarmale, curcan, cozonac și se cumpără tort, prăjituri, brânzeturi tradiționale, cârnați de casă, tobă, caltaboș și șorici.
Contextul este greoi din punct de vedere nutritiv: la noi sărbătorile încep pe 22-23 și se termină pe 7 ianuarie. Și românului îi stă bine la masă, cu veselie, cu prieteni și familie în jur și asta cred că e farmecul nostru: această minunată convivialitate de care e păcat să ne detașăm”, scrie Cori Grămescu pe pagina sa de Instagram.
Cum putem să ținem sub control mâncatul necontrolat de sărbători
Specialista ne dă ”un ghid de supraviețuire” destul de ușor de aplicat.
”Uite câteva tips and tricks de care poți ține cont în perioada ce urmează:
Tradiții și obiceiuri ale lunii decembrie. Cele mai importante sărbători ale finalului de an