Ce ingrediente conține, de fapt, ciorba de burtă preparată în restaurante. Mulți români comandă acest fel de mâncare fără să știe adevărul
În urma unui studiu realizat de InfoCons, s-a descoperit ce conțin, de fapt, ciorbele de burtă preparate în restaurante. Care sunt ingredientele și valorile nutriționale pe care bucătarii din localuri le adaugă în celebrul preparat.
Un studiu realizat de specialiști demonstrează că ciorba de burtă din restaurante nu este sănătoasă
Potrivit studiului, ingredientele și valorile nutriționale expuse în meniurile restaurantelor care servesc ciorba de burtă evidențiază faptul că mirodeniile folosite nu sunt tocmai sănătoase pentru organism și ne pot afecta considerabil. Analiza făcută s-a efectuat pe un număr de 65 de preparate, iar conform studiului sau site-urilor deținute de restaurante, situația stă în felul următor:
Gramajul pe porție oscilează între 100 și 571 de grame, astfel că valoarea calorică raportată la 100 de grame variază între 24 kcal și 285 kcal, media fiind de 135 de kcal. De asemenea, cantitatea de sare per 100 de grame de ciorbă de burtă este cuprinsă între 0,1 grame-5,54 grame, în timp ce cantitatea de zahăr raportată la același gramaj variază între 0,45 grame-2,96 grame.
Dacă vorbim despre aditivii alimentari, ei bine, aceștia variază între 0-14, însă media E-urilor este de 5.
Important de menționat este și faptul că OMS recomandă 5 grame de sare zilnic. Cât despre cantitatea de zahăr, specialiștii ne sfătuiesc să consumăm undeva la 25 de grame de zahăr pe zi.
Aditivii pe care îi conține ciorba de burtă din restaurante
Conform InfoCons, printre aditivii pe care îi conține ciorba de burtă, se numără:
Acid ascorbic (E300);
Dioxid de sulf (E220);
Lactat de sodiu (E325);
Acetați de sodiu (E262);
Difosfați (E450);
Trifosfați (E451);
Polifosfați (E452);
Nitrit de sodiu (E250);
Acid acetic (E260);
Caramel (E150a);
Acid sorbic (E200);
Propionat de calciu (E282);
Zaharină (E954);
Amidon modificat (E1422);
Monoglutamat de sodiu (E624);
Guanilat disodic (E627);
Inozinat disodic (E631);
Extract de rozmarin (E392);
Curcuma (E100);
Iodat de potasiu;
Ferocianură de potasiu (E536);
Acid citric (E330);
Metabisulfit de sodiu (E223);
Gumă xantan (E415);
Difosfat de potasiu (E450);
Tartrat de potasiu (E336);
Monogliceride (E471);
Gumă guar (E410);
Dextroză;
Gumă carruba (E410);
Lecitine (E322);
Ribonucleotide disodice (E635).