Cea mai veche rețetă de sarmale. Cum se preparau la 1695 și ce ingrediente secrete foloseau gospodinele
Gospodinele zilelor noastre cu siguranță vor fi interesante să descopere cea mai veche rețetă de sarmale din lume. Transilvănenii obișnuiau să o gătească cu mult diferit față de cea a zilelor noastre.
În urmă cu mai bine de 300 de ani, în Transilvania, care era mult mai bine dezvoltată, erau importante condimente din străinătate, în special din Italia și din Franța. Varza era una dintre cele mai consumate legume.
Cea mai veche rețetă de sarmale
Clujul deține cea mai veche rețetă de sarmale. La sfârșitul anilor 1600, Toffei Sofia, o bucătăreasă renumită din Cluj, a reușit să dezvolte cultura gastronomică din Transilvania. Îl cunoștea pe Kiss Miklos, un tipograf celebru. Ajuns în Cluj și fără bani, a început să tipărească mai multe cărți, una dintre ele fiind „Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj.”
În această carte de bucate există cea mai veche rețetă de varză umplută, versiunea sarmalelor, originare din bazinului răsăritean al Mării Mediterane, cu denumirea de ,,Erdélyi Töltöttkáposzta”-Varză umplută de Ardeal.
Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara această rețetă
Pentru umplutură:
1/3 carne de porc măcinată1/3;
carne de vită macinată1/3;
carne de curcan / pui măcinață;
1 ceapă;
1 ou;
2 pumni de arpacaș;
1 lingură de ghimbir ras, sare, piper, ardei și roșii proaspete;
1 cană de vin alb;
1 lingură de untură;
2 căpățâne de varză murată.
Mod de preparare:
Pentru umplutură se amestecă bine carnea cu ceapa tăiată cubulețe, cu arpacașul, oul, ghimbirul ras, sare și piper după gust. Se opresc frunzele mari de varză murată și restul se mărunțește. Într-o oală de lut se ung marginile cu untură, iar la fundul vasului se pune varza mărunțită, ardei și roșii. Se umplu foile de varză obținându-se o umplutură care se așează în oala de lut.
Se toarnă o cană de moare și o cană de vin alb și oala se pune în cuptor timp de o oră jumăte acoperită cu o farfurie. După aceea se scoate farfuria și se mai lasă o jumătate de oră până partea de sus se rumenește. Se servește cu smântână. ,,Este o îmbucătură bună cui îi place” apare notat la sfârșitul rețetei, conform ziaredecluj.ro.