Cele mai „nerușinate” preparate românești. Deși sunt considerate o delicatesă, multora le este jenă să le guste

6 aprilie 2025 9:26   Rețete

Bucătăria românească este foarte vastă, de la cele mai mari bunătăți, până la cele mai ciudate preparate. Unele, totuși, provoacă dezgust printre gurmanzi, chiar prin denumirea lor.

Content image

Unele preparate românești reușesc prin denumirea lor să provoace greață în rândul celor sensibili, în timp ce alții devin pudici atunci când aud de ele, transmite adevarul. Totuși, odată gustate, acestea încântă toate gusturile, căci sunt considerate adevărate delicatese. Iată 3 dintre cele mai controversate mâncăruri tradiționale românești.

Mațe-fripte

Deși denumirea nu te duce cu gândul la ceva wow, puțini sunt cei care știu că acest preparat este o adevărată delicatesă. Mațele fripte sunt, de fapt, intestinele animalelor domestice, cum ar fi mielul, vita sau porcul. Potrivit gastroart.ro, intestinele de miel sunt preparate cu lapte dulce.

Acestea se fierb în apă sărată, ulterior se strecoară apa, iar intestinele se pun din nou la fiert în lapte. Tăiem apoi ceapă roșie și o călim împreună cu untul și câteva condimente, precum piperul. Pentru o variantă mai modernă, poți opta pentru șofran sau ghimbir. Amestecăm ingredientele cu mațele fierte și le servim cu smântână. Sunt absolut delicioase!

Există și alte rețete, cum ar fi intestinul de vițel preparat ca un fel de supă. După rețeta lui Sebastian Secan și Laura Vasiliu, autorii blogului de călătorie călătorinbascheti, preparatul se realizează din mațe de oaie bine spălate, fierte apoi cu foi de dafin, piper și usturoi. Ulterior, acestea se călesc împreună cu ceapa tăiată sub formă de fideluță și se adaugă vin. Spre final, punem usturoi verde și pătrunjel pentru un plus de savoare.

Puțe cu mac

Puțele cu mac, preparatul care stârnește rușine printre români. Această mâncare se prepară din cartofi, făină, griș, ou, unt și condimente, respectiv: sare, zahăr sau mac.

Fierbem cartofii în coajă, după care îi decojim și îi zdrobim. Adăugăm grișul, făina, oul și sarea, din care formăm un aluat moale și lipicios. Întindem aluatul pe un blat de lemn și modelăm puțele cu ajutorul făinii.

Punem la foc o oală cu apă și puțină sare, iar după ce dă în clocot se adaugă puțele. Știm că s-au fiert, în momentul în care încep să iasă la suprafață. Topim apoi untul, pe care îl amestecăm cu puțele în tigaie și adăugăm macul.

Laptele de bou

Denumirea acestui preparat este, cu siguranță, inspirată din umorul rural. Pentru această rețetă, avem nevoie doar de câteva ingrediente: lapte, sare și semințe de dovleac. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să punem semințele la copt până se rumenesc, după care să le pisăm. Punem laptele la fiert până dă în clocot, apoi presărăm semințele de dovleac bine măcinate. Amestecăm continuu până obținem o consistență groasă și o lăsăm la răcit. Servim alături de mămăligă și un sos de leurdă și ceapă verde.

Mai multe