Cum să pregătești cele mai bune murături pentru iarnă. Secretele moldovencelor pentru un gust aparte
Toamna se numără bobocii, dar și borcanele de murături. Gospodinele deja fac ultimele pregătiri pentru iarnă, conserve, dulcețuri diverse, și nu în ultimul rând murături. Pasionată de bucătărie, Ana-Maria Stănciuc, autoarea blogului culinar „Sarea`n poveşti”, pune la dispoziție o rețetă de murături asortate, ca la Moldova.
Pentru pasionata de gastronomie, vacanțele din copilăria la bunica îi amintesc de faimoasele murături moldovenești pe care aceasta i le pregătea:
„Ţin minte şi acum vacanţele de toamnă de la bunica şi mă bucur şi acum de momentele acelea, încă vii în sufletul meu. Nu era nimic mai sfânt în ograda aia decât pusul murăturilor în prag de toamnă”, îşi începe Ana-Maria Stănciuc introducerea în rețeta de murături.
Ingredientele de care aveți nevoie
- legume pentru murat: castraveţi, gogonele, conopidă, sfeclă roşie, varză, harbuz (pepene), morcovi
- hrean proaspăt
- beţe de mărar uscat
- un bucheţel de cimbru uscat
- usturoi
- ţelină/ frunze de ţelină
- ardei iute
- frunze de dafin
- frunze de vişin (opţional)
- boabe de piper
- boabe de muştar
- 3-4 gutui/ mere pentru dulceaţă şi fermentarea mai rapidă.
Secretele învățate de Ana-Maria Stănciuc
Atunci când pregătiți murăturile, există două reguli importante de care trebuie să țineți cont.
„Lista fiind gata, am să vă spun şi vouă ce m-a învăţat bunica. Pentru ca murăturile să se facă şi să se păstreze, trebuie să respecţi două reguli:
- la fiecare litru de apă pentru saramură, se foloseşte o lingură cu vârf de sare;
- de fiecare dată când scoţi murături, să pui deasupra la loc beţele de mărar şi o farfurie cu gura în jos care să le menţină scufundate în saramură”, sugerează Ana Maria Stănciuc.
Cum aranjăm legumele în borcan
Este important să folosiți un borcan de zece litri, opărit înainte de a fi folosit. La baza acestuia se așează câteva tije de țelină cu tot cu frunze, un strat de legume - spălate în prealabil - rămurele de cimbru, două beţe de marar, trei căţei de usturoi, două felii de ţelină.
„Pentru recipientul meu am făcut cam cinci litri de saramură, cu cinci linguri de sare, o lingură de boabe de piper şi una de boabe de muştar. Am pus oala cu saramură pe foc şi am lăsat-o până a dat apa în clocot. Am amestecat cu grijă tot lichidul, pentru a dizolva toată sarea”, mai spune aceasta.
Bloggerița vă mai sfătuiește ca murăturile să fie servite lângă o mămăligă fierbinte.
„Pentru ca masa să fie completă, le servim alături de o tochitură moldovenească şi o mămăligă aburindă”, recomandă autoarea blogului „Sarea`n poveşti”.